Anasa Yoga Studio - Συνέντευξη με την ιδιοκτήτρια Αθηνά Ντάλλα (δημοσίευση στο έντυπο "Ο κήπος της Πρέβεζας")
Γυρνώντας πριν αρκετά χρόνια πίσω στην επαρχιακή πόλη, όπου γεννήθηκα, από την πρώτη στιγμή αναρωτιόμουν ποιοι ή πόσοι είναι εκεί έξω, που έχουν ανάγκη και θέλουν πραγματικά να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουμε ή καλύτερα ζούμε στη συγκεκριμένη πόλη. Μια ελληνική επαρχιακή πόλη, που δεν είναι τόσο βαρετή και μίζερη όσο έχουν προσπαθήσει πολλοί να μας υποδείξουν και μάλιστα από πολύ νωρίς.
Πόσοι είναι, λοιπόν, και ποιοι θέλουν να "μεταδώσουν" έναν διαφορετικό "ιό" για να αρχίσουμε να νιώθουμε καλύτερα επιλέγοντας να ζήσουμε στη μικρή αυτή πόλη. Αυτό τον "ιό" ή το "μικρόβιο", που σε βοηθάει να αλλάξεις τον κόσμο. Ή για να το θέσω καλύτερα, να αλλάξεις τον τρόπο, που βλέπεις τον κόσμο.
Μια τέτοια κοπέλα είναι η Αθηνά Ντάλλα, που με τη δημιουργία του Anasa Yoga Studio μας καλεί να γνωρίσουμε και να νιώσουμε τα οφέλη, που προσφέρει στη ζωή και την καθημερινότητά μας η πρακτική της yoga και του διαλογισμού.
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε για να δημοσιευθεί στο μηνιαίο "Έντυπο Δημιουργικής Έκφρασης" "Ο κήπος της Πρέβεζας", μια ακόμα πρωτοβουλία του "Κήπου των Τεχνών".
Η Αθηνά Ντάλλα, ιδιοκτήτρια του Anasa Yoga Studio, μιλάει στον Β.Σ. (blogger: weirdparad-aze.blogspot.gr) για το νέο χώρο της, τη yoga και μας καλεί να εντάξουμε τα οφέλη της yoga στη ζωή μας.
Β.Σ: Πρώτα απ’ όλα να πω, πόσο σημαντικό είναι να γνωρίσουνε όλοι οι αναγνώστες, έναν νέο άνθρωπο, που επιστρέφει στην πόλη του για να προσφέρει κάτι καινούριο.
Α.Ν: Είναι ένας χώρος που αφορά αποκλειστικά τη yoga. Στόχος είναι να γνωρίσουμε την πρακτική της yoga σε βάθος, αλλά και να τη μεταφέρουμε στο φυσικό μας περιβάλλον. Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, εκτός από τα μαθήματα που γίνονται στο στούντιο, οργανώνονται εξορμήσεις στη φύση με yoga και άλλες δραστηριότητες.
Β.Σ: Εξήγησέ μας για τα μαθήματα.
Α.Ν: Ασχολούμαστε με τη Hatha Yoga, στην - όσο είναι δυνατόν - παραδοσιακή της μορφή, που σημαίνει ότι εκτός τις asanas (φυσικές στάσεις) στην πρακτική περιλαμβάνονται τεχνικές αναπνοής (pranayama), χαλάρωσης και διαλογισμού. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται στοιχεία από Ashtanga Vinyasa ως προς τη ροή, και από Iyengar ως προς τη χρήση βοηθημάτων και εφαρμόζονται τεχνικές από τη Yin Yoga αλλά και τη Yoga Nidra. Οι πιο έμπειροι μπορούν σταδιακά να γνωρίσουν και την Transformational hatha yoga.
Β.Σ: Σε ποιον απευθύνεται η yoga και τι θα έλεγες σε όσους έχουν διάφορους δισταγμούς;
Α.Ν: Θα τους πρότεινα να έρθουν να δοκιμάσουν! Το μάθημα γνωριμίας είναι δωρεάν χωρίς
καμία δέσμευση. Η yoga απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και φυσικής κατάστασης. Γιατί όλοι τελικά έχουμε κάτι να «λύσουμε» και να εξελίξουμε σε σωματικό και συναισθηματικό επίπεδο. Η yoga είναι ένα πλήρες θεραπευτικό σύστημα, το οποίο δεν τελειώνει ποτέ. Για παράδειγμα, στο ίδιο μάθημα μπορεί καθένας να δουλέψει και να ανακαλύψει κάτι διαφορετικό, και πολύ συχνά η ίδια η asana έχει διαφορετική επίδραση τόσο από άτομο σε άτομο όσο και στο ίδιο άτομο ανάλογα με τη στιγμή.
Β.Σ: Ποιο ήταν το δικό σου ξεκίνημα με τη yoga...
Α.Ν: Ανακάλυψα τη yoga κατά τη διάρκεια του διδακτορικού μου, σε μια ιδιαίτερα πιεσμένη περίοδο. Άρχισα να με γνωρίζω καλύτερα, ανακάλυψα τα εμπόδια που εγώ η ίδια έβαζα στον εαυτό μου και άνοιξα το δρόμο για να έρθουν περισσότερα από εκείνα που με κάνουν χαρούμενη. Ήμουν αρκετά προκατειλημμένη αρχικά και νόμιζα ότι είναι κάτι τελείως ήπιο και βαρετό. Αφού δοκίμασα είδα πως είναι μια συνεχής πρόκληση που αφορά σώμα και πνεύμα και σε αντίθεση με τα στερεότυπα που επικρατούν, είναι εξαιρετικά απαιτητική άσκηση. Άλλη μια πολύ έντονη προκατάληψη ή παρεξήγηση αφορά τον διαλογισμό, ο οποίος δεν είναι τίποτα άλλο από τη δυνατότητα να «μένεις» στο παρόν. Στιγμές διαλογισμού βιώνουμε όλοι στη ζωή μας. Όταν κολυμπάμε και αφηνόμαστε στην αίσθηση του νερού, όταν περπατάμε και νιώθουμε το κάθε βήμα μας, ο νους είναι ακίνητος. Η πρακτική της yoga βοηθάει να αντιλαμβανόμαστε αυτές τις στιγμές, ώστε να προκύψουν ακόμα περισσότερες.
Β.Σ: Ας μιλήσουμε όμως και για τις εξορμήσεις στη φύση που ξεκίνησαν ταυτόχρονα με τα μαθήματα. Πως συνδυάζονται;
Α.Ν: Ταυτόχρονα με την πρακτική της yoga, άρχισα να πλησιάζω τη φύση και το βουνό από τα οποία ήμουν αποκομμένη για χρόνια. Είχα περισσότερο θάρρος να αντιμετωπίσω τους φόβους μου και περισσότερη όρεξη για ζωή και δράση! Για μένα η yoga και το βουνό είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Είμαστε πλάσματα της φύσης και όσο απομακρυνόμαστε από αυτή τόσο χάνουμε την ταυτότητα και την ισορροπία μας. Όταν κάποιος βρεθεί στη φύση, ξεφεύγει από την ψευδαίσθηση παντοδυναμίας που προκαλεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής, αντιλαμβάνεται τη θέση του μέσα στο σύμπαν, και τα καθημερινά προβλήματα μικραίνουν. Με αυτές τις εξορμήσεις λοιπόν, βιώνουμε την πρακτική μας στη φύση, περπατάμε, κολυμπάμε, σκαρφαλώνουμε, γνωρίζουμε τον εαυτό μας και τα όριά του, διασκεδάζουμε και ανακαλύπτουμε τα όμορφα μέρη του τόπου μας.
Β.Σ: Θα ήθελα να μας αναφέρεις και για το φιλοσοφικό «υπόβαθρο» στη yoga. Ένα ακόμα στοιχείο, που με ενδιαφέρει πολύ.
Α.Ν: Είναι τεράστιο κεφάλαιο, θα αναφερθώ πολύ επιγραμματικά μιας και δεν είναι δυνατόν να παρουσιαστούν σε μια συνέντευξη. Ο χαιρετισμός Namaste είναι αντιπροσωπευτικός της όλης φιλοσοφίας. Σημαίνει περιφραστικά «σε αποδέχομαι όπως είσαι». Αποδεχόμαστε, δηλαδή, τη διαφορετικότητά μας, αλλά και των άλλων, δεν κρίνουμε, δε θυμώνουμε, δεν υπάρχει ανταγωνισμός ή εγωισμός. Σε αντίθεση με το τι μαθαίνουμε μεγαλώνοντας, η «μη προσπάθεια» στη yoga είναι λέξη κλειδί. Αυτό δεν σημαίνει ότι μένεις αδρανής, ή ότι δεν είσαι συνεπής, πειθαρχημένος ή σε εγρήγορση. Απλά αναπνέεις και μαθαίνεις να αποδέχεσαι τα όρια σου χωρίς να πιέζεις.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου