ΣΧΟΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ (Μέρος 44ο), του Νίκου Τριανταφυλλόπουλου
"Mind precedes its objects. They are mind-governed and mind-made. To speak or act with a defiled mind is to draw pain after oneself, like a wheel behind the feet of the animal drawing it. Mind precedes its objects. They are mind-governed and mind-made. To speak or act with a peaceful mind is to draw happiness after oneself, like an inseparable shadow."
Gautama Buddha
"The reality which shines fully, without misery and without a body, not only when the world is known but also when the world is not known, is your real form."
Sri Ramana Maharshi
230. Ερώτηση: Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο άνθρωπος μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι ανώτερο; Τα δεδομένα της εποχής μας δείχνουν το ακριβώς αντίθετο: πόλεμος, διαμάχη και μίσος βρίσκονται παντού...
Αν ο νους δεν είχε τη δυνατότητα να εξελίσσεται, να οικοδομείται, να βελτιώνεται, να μετατρέπεται θα ήμασταν ακόμη στα σπήλαια. Ο άνθρωπος δεν θα είχε λόγο ύπαρξης, θα ήταν καταδικασμένος να ζει με τις εσωτερικές του αδυναμίες, χωρίς να έχει καμία ανώτερη πιθανότητα. Το μυαλό δεν είναι μηχανισμός που έχει ολοκληρωθεί. Μπορεί να συνεχίσει να εξελίσσεται, στο βαθμό που κάποιος το εκπαιδεύει και το προετοιμάζει για αυτό το σκοπό. Όχι μόνο μπορεί να σταματήσει την ηλικιακή φθορά, αλλά μπορεί να εκπαιδεύσει το μυαλό ως υπηρέτη της ψυχικής ανάπτυξης. Η ψυχική αλλαγή μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, πάντοτε στο παρόν και ο νους μπορεί να βοηθήσει ανά πάσα στιγμή προς αυτή την κατεύθυνση.
231. Ερώτηση: Μπορεί αυτή η εξέλιξη να λάβει χώρα στο μέλλον; Ίσως ακόμη να μην είμαστε έτοιμοι.
Ο μετασχημισμός του ανθρώπου σε θεϊκή ύπαρξη, δεν είναι στο μέλλον. Είναι μόνο στο εδώ και τώρα. Αν κάποιος πει, ναι θα το κάνω, θα δώσω χρόνο στην ανάπτυξη της ψυχής μου, δεν θα το κάνει ποτέ, θα σπαταλήσει ίσως τη ζωή του σε ακατάσχετη ανάλυση, χωρίς να έχει κάνει ούτε μισό ουσιαστικό βήμα. Όπως το μυαλό ταξιδεύει συνέχεια στο χώρο και το χρόνο, ακριβώς έτσι η διορατικότητα βρίσκεται στο εδώ και τώρα. Όταν ο νους βρίσκεται στο τώρα, χωρίς αντίσταση, έτοιμος να μάθει και να ανανεωθεί, με παιδική ωριμότητα, τότε γίνεται όργανο, υπηρέτης, το πολυτιμότερο εργαλείο που διαθέτουμε.
Ο νους πρέπει να τονωθεί προς την ηρεμία, να μάθει να σταματάει, να βρίσκεται στο τώρα. Ας αφήσουμε για λίγο το κομμάτι της εξυπνάδας, το έχουμε κακομεταχειριστεί έτσι και αλλιώς χιλιάδες χρόνια τώρα. Η εξυπνάδα θα πάει πολύ μακρύτερα όταν χτιστεί με θεμέλιο την ηρεμία, γιατί εκεί θα διακρίνουμε συμπαντικούς νόμους που έχουμε ξεχάσει να τους εφαρμόζουμε, όπως η αγάπη, η συμπόνοια, η ταπεινότητα, και εκεί θα διαγράψουμε τα σκουπίδια που έχουν ανακατευτεί με την εξυπνάδα: φόβος, μίσος, πλεονεξία, πόθος για εξουσία κλπ.
232. Ερώτηση: Ποιό είναι το σημαντικότερο βήμα σε αυτή την εξέλιξη; Πως μπορεί να εστιάσει κάποιος στο στόχο που είναι η προσωπική εξέλιξη;
Ο διαλογισμός είναι πολύ σημαντικό βήμα. Είναι σαν να ψάχνουμε να βρούμε μια φλέβα της πρωτογενούς πληροφορίας μέσα στο σκοτάδι της ψυχής. Η ψυχή δεν είναι σκοτεινή, την έχουμε κάνει εμείς να δείχνει έτσι. Όταν λοιπόν ανακαλύψουμε αυτή την φλέβα και είμαστε εστιασμένοι και ειλικρινείς, θα εκπλαγούμε ευχάριστα με την καθαρότητα του φωτός που αναδύεται για να τονώσει εμάς και τις πράξεις μας. Όμως πρέπει να εξαλειφθούν πολλά πέπλα, πολλές οθόνες, πολλά εμπόδια. Όλο το συνοθύλευμα που βρίσκεται αποθηκευμένο στο παρασκήνιο της συνείδησης, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, όταν όμως εκείνη η φλέβα βρεθεί, δεν μπορεί αυτή η διαστρέβλωση να επιβιώσει, το συνοθύλευμα καταρρέει.
233. Ερώτηση: Πώς θα νιώσουμε ότι αναπτύσσεται αυτή η εστίαση;
Η εστίαση είναι σαν ένας δροσερός αέρας ανάμεσα στα καζάνια του μυαλού που βράζουν. Μετά από ξέφρενο τρέξιμο και διαμάχη, ξανοίγεται μια αίσθηση ειρήνης. Η βελτίωση δεν σημαίνει πνευματική θριαμβολογία, αντίθετα είναι απλότητα. Όταν κάποιος δεν θέλει να υποφέρει, σταματάει να υποφέρει. Όταν κοιτάζει κάποιος χωρίς αυταπάτες, η επίλυση των προβλημάτων εμφανίζεται μόνη της. Τα κύματα ειρήνης και απλότητας του μυαλού αρχίζουν να μεταφέρονται και στους άλλους. Αν συνεχίζουμε να είμαστε ένας σάκος δυστυχίας, τι μοιραζόμαστε με τους άλλους; Αν το μυαλό είναι ταραγμένο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις της ζωής και οι τάσεις του μας σπρώχνουν προς ανάλογες νευρωτικές αντιδράσεις. Όταν το μυαλό βιώνει πόνο προσθέτει κι ένα μεγάλο ποσοστό άσκοπης ταλαιπωρίας. Υπάρχει η ιστορία με τις δύο βελόνες: η πρώτη βελόνα είναι το δυσάρεστο αίσθημα που δεν εξαρτάται από εμάς. Όμως η δεύτερη βελόνα είναι η δυσαρέσκεια που προσθέτουμε από μόνοι μας- πιστεύουμε ότι ο πόνος είναι ατελείωτος και έτσι προσθέτουμε κι άλλον πόνο.
234. Ερώτηση: Το να είμαστε εγωϊστές είναι σπατάλη ενέργειας;
Πολύ μεγάλη. Στην κοινωνία-ζούγκλα που ζούμε, έχει καλλιεργηθεί ο εγωκεντρισμός, η επιθετικότητα, και οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι με το να κοιτάζουν μόνο το εγώ τους, κάνουν την ζωή τους ευκολότερη ενώ στην ουσία είναι το αντίθετο. Με τον εγωκεντρισμό η ενέργεια σπαταλιέται για την επιδιόρθωση συναισθηματικών ελλείψεων, σπαταλιέται ως υπόστεγο στην θύελλα των νευρώσεων. Έτσι δεν μένει καθόλου δύναμη να τροφοδοτήσει την πραγματική εγρήγορση. Είμαστε πάντα σε κατάσταση "απόρριψης της στιγμής". Είμαστε ανυπόμονοι, έχουμε εμμονή με το πρόσωπό μας και αυτό μας γεμίζει με περισσότερες εγωκεντρικές συμπεριφορές. Στο δρόμο ο μπροστινός μας οδηγός οδηγάει πάντοτε λάθος, για όλα τα σφάλματα πάντοτε φταίει κάποιος άλλος και πάντοτε όλες οι ατυχίες στη ζωή συμβαίνουν σε εμάς. Είναι ασύλληπτα ανόητο: συνεχίζουμε αιώνια να βαδίζουμε στη σύγχυση, αναδημιουργούμε συνέχεια τη δική μας φαντασμαγορία, περιφερόμαστε παρανοϊκά και άσκοπα σε ακροβασίες. Οι τάσεις φυγής, οι εξαπατήσεις και οι νευρωτικές μεταμφιέσεις συνεχίζονται χωρίς όριο. Η τροφοδοσία στους μηχανισμούς νεύρωσης είναι ασταμάτητη. Ο εγωκεντρισμός έχει χρησιμοποιηθεί για άγχος, χάος, απογοήτευση, σύγχυση και τελικά: "καλώς ήρθατε στην κόλαση". Κι εμείς να ψάχνουμε να βρούμε που κρύβεται ο παράδεισος, ενώ όλα είναι μέσα μας.
235. Ερώτηση: Τι άλλα προβλήματα φέρνει στη ζωή μας ο εγωκεντρισμός;
Όσο περισσότερο εγωκεντρικοί είμαστε, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο πόνος. Τα βέλη δεν μπορούν να βλάψουν τον ανοιχτό χώρο, μπορούν όμως να καταστρέψουν τον τοίχο που έχουν καρφωθεί. Το εγωκεντρικό μυαλό ανήκει στην υπηρεσία του ναρκισσισμού και όχι της ανάπτυξης. Ένας εγωκεντρικός νους δεν ξέρει τι θα πει ευλυγισία σκέψης, είναι απασχολημένος με την αυτο-ικανοποίηση, δεν έχει ιδέα της αληθινής επικοινωνίας. Βλέπει τα πράγματα μόνο όπως θέλει να τα δει ή κρύβεται γιατί φοβάται να δει την αλήθεια. Το μυαλό κάτω από τον μανδύα της προστασίας του "Εγώ" παρουσιάζει τη δική του διαστρεβλωμένη εκδοχή των γεγονότων. Υποθέτει ότι γνωρίζει, όμως ουσιαστικά αναμασάει τις παλιές του εικόνες. Επικεντρωμένο στην εγωκεντρικότητα συλλέγει οτιδήποτε διαποτίζεται με τις έννοιες και τις προκαταλήψεις που ήδη γνωρίζει, δημιουργεί έναν ψυχικό κόσμο ψευδαισθήσεων, αναμασάει παλιές πεθαμένες ιδέες και τροφοδοτεί τα εγώ του με σκουπίδια ώστε να γίνεται ναρκισσιστικά πιο παχύ. Με το μυαλό παγιδευμένο, και ο άνθρωπος παραμένει παγιδευμένος τελικά στον ίδιο του τον ιστό, άρρωστος από εγωμανία, έτοιμος να καταρρεύσει στο κουβάρι της ψυχικής του εγωκεντρικής δημιουργίας. Είναι ώρα να ξυπνήσουμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν για την όποια κατάσταση της προσωπικής και κοινωνικής ζωής.
Ταρατατζούμ, πρρρρρρρρρρρρρρ, κρρρρρρρρ, πιπ πιπ πιπ.
Κλαπ κλαπ κλαπ κλαπ κλαπ πρρρρρρρρρρρρρρρρρρ
(μουσική και ήχος από χειροκροτήματα και πορδές)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου