Σχολή Φιλοσοφίας (Μέρος 48ο), του Νίκου Τριανταφυλλόπουλου
251. Ερώτηση: Σήμερα ας μιλήσουμε για διαλογισμό. Γιατί ο διαλογισμός είναι απαραίτητος στην ζωή μας;
Η επιθυμία για βελτίωση, αλλαγή, εσωτερική ανάπτυξη και ελευθερία δεν είναι αρκετή. Όπως ο κόσμος είναι γεμάτος από ταλαντούχους ανθρώπους που έθαψαν το ταλέντο τους, γιατί δεν είχαν επιμονή, αυτή η επιμονή χρειάζεται στην εσωτερική εκπαίδευση. Το όραμα της απελευθέρωσης θα παραμείνει όραμα, αν δεν πατήσουμε γερά τα πόδια μας στη γη. Ο διαλογισμός ανοίγει το μυαλό σε νέες διαστάσεις, είναι αποκατάσταση της εσωτερικής αρμονίας. Δεν γεννάει μόνο ανοιχτό και υγιές μυαλό, αλλά επηρρεάζει την ενέργεια, το σώμα και την συμπεριφορά. Είναι η πλέον αξιόπιστη και ασφαλής πρακτική, ικανή να παράγει βαθιές αλλαγές στον ψυχισμό και στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Η επιμονή στον διαλογισμό θα οδηγήσει σε ομαλή και σταδιακή καλλιέργεια της προσοχής, στο συγχρονισμό σώματος και νου, στην εξασθένηση των εγώ, στην εγκατάσταση αταραξίας, στην απελευθέρωση καθαρών οραμάτων, στην ελεύθερη ροή της ενέργειας, σε βαθιά χαλάρωση, ευημερία και αρμονία του σώματος. Ο διαλογισμός αυτοδιδάσκεται σε αυτόν που διαλογίζεται.
252. Ερώτηση: Πώς ο διαλογισμός μπορεί να επηρεάσει θετικά το μυαλό μας;
Ο διαλογισμός παρακολουθεί και τελικά διαλύει τα ακροβατικά του μυαλού. "Πείθει" το μυαλό να είναι πιο προσεκτικό, ισορροπημένο, διορατικό, αρμονικό. Ο διαλογισμός είναι ένα μονοπάτι της εσωτερικής μεταμόρφωσης, της ίδιας της ζωής. Είναι ένα άρωμα που θα παραμένει στην καθημερινή ζωή και θα την κάνει πιο υγιή, όμορφη, δημιουργική, ανοιχτόμυαλη.
Όσο παραμένουμε ταυτισμένοι με τις μηχανικές μας ψευδαισθήσεις, τόσο παραμένουμε δούλοι. Η υποβολή σε αυτή τη δουλεία, μας απομακρύνει από την ψυχική μας ηρεμία, από την ίδια την ανθρώπινη φύση μας. Διαλέγοντας να παραμείνουμε θύματα των εικόνων που έχουμε συσσωρεύσει, επιτρέπουμε στο μυαλό να κολλάει στην επιφάνεια των γεγονότων. Έτσι χανόμαστε στις εξωτερικές πιθανότητες. Διαστρεβλώνουμε την υπαρξιακή ερμηνεία. Με το να ριζώσουμε όμως στην ηρεμία μέσα μας, μπορούμε να βρούμε και άλλες πόρτες, να δούμε ότι η πραγματικότητα έχει άπειρες διαστάσεις. Έτσι δίνουμε ένα πληρέστερο νόημα στη ζωή, ευνοώντας την εσωτερική ευτυχία και αντίληψη.
253. Ερώτηση: Πώς ο διαλογισμός βοηθάει την αντίληψη;
Η ξεκάθαρη κατανόηση, ενεργοποιεί την αλλαγή. Η ανάπτυξη της συνειδητής εστίασης, είναι καθαρή και συνειδητή δύναμη. Η εσωτερική δύναμη θα μας στηρίξει στις εξωτερικές δυσκολίες. Η καθαρή προσοχή και η ψυχραιμία οδηγούν σε απελευθέρωση. Η σαφής κατανόηση και η πίστη στη σοφία της ηρεμίας, προωθεί την εσωτερική ειρήνη, την αρμονική συμπεριφορά, την πραγματική ανθρώπινη σχέση, τη συμπόνοια.
Η αντίληψη είναι μια ισχυρή και ζωτική δύναμη. Ζώντας στην φλυαρία των αναμνήσεων του νου, σε μελλοντικές προσδοκίες, σε ανησυχίες και εμμονές, συνέχεια στο παρελθόν ή στο μέλλον, μα ποτέ στο παρόν, η ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε εξασθενεί. Μέσω του διαλογισμού, η αντίληψη γίνεται πιο διορατική, πιο διεισδυτική, δίκαιη και ακριβής. Είναι απλό: ας δώσουμε έστω και δέκα λεπτά από τη ζωή μας κάθε μέρα. Ας καθίσουμε ήσυχα και ας παρατηρήσουμε: τον θόρυβο από τον δρόμο, τις δυσκολίες που αναδύονται στο μυαλό μας, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τον γείτονα που κορνάρει χωρίς λόγο. Όλα αυτά χωρίς να βάζουμε ταμπέλες τύπου "αυτό είναι καλό το κρατάω, αυτό είναι κακό το πετάω". Με αυτό τον τρόπο, μεταμορφωνόμαστε σε ανοιχτό πεδίο όπου τα πάντα περνάνε και φεύγουν όπως τα σύννεφα στον ορίζοντα. Γινόμαστε ένα με τη συμπαντική δύναμη, το κενό που είναι η πηγή όλων. Μόνο για δέκα λεπτά, κάθε μέρα. Είναι αρκετά. Μόνο να μην βιαστούμε. Ας δώσουμε χρόνο. Ας παρατηρήσουμε τα παιχνίδια του μυαλού και πόσο εμπλεκόμαστε σε αυτά. Ας βρούμε ένα ήσυχο κενό μέσα μας, είναι το ίδιο κενό με το σύμπαν, η δύναμη είναι απεριόριστη, είναι η ίδια ενέργεια.
254. Ερώτηση: Τι εννούμε με τις έννοιες προσοχή και ψυχραιμία;
Οι δύο βασικοί παράγοντες του διαλογισμού είναι η προσοχή και η ψυχραιμία. Προσοχή είναι να συνειδητοποιούμε το "εδώ και τώρα". Ψυχραιμία είναι η δύναμη, η ισορροπία, η σταθερότητα του μυαλού. Η εγκατάσταση στην ηρεμία, δίνει ισορροπία και δικαιοσύνη στην καθημερινή ζωή. Αποκτάμε όλο και περισσότερο έναν ευεργετικό συγχρονισμό μεταξύ σώματος, νου και εξωτερικών σχέσεων. Τα ψυχοσωματικά οφέλη, θα ενδυναμώσουν το άτομο και θα οδηγήσουν σε κοινωνικά οφέλη.
Οι σκέψεις και τα εγώ, είναι σαν δίδυμα. Η σκέψη ταϊζει τα εγώ, και τα εγώ ταϊζουν τις σκέψεις. Τα εγώ παρεμποδίζουν την επέκταση, τη διαφάνεια και την ευεξία του μυαλού, και το μυαλό δυναμώνει τις εγωκεντρικές αντιλήψεις. Αν όμως σπάσουμε αυτή την αλυσίδα, τα εγώ χάνουν τη δύναμή τους και το μυαλό επιστρέφει στη θέση του "υπηρέτη", χάνοντας τη θέση του "δυνάστη αφεντικού". Έτσι σπάμε το κύκλωμα της "συσκότισης". Η απληστία, το μίσος, οι αυταπάτες, το ξελόγιασμα, οι φόβοι, οι προκαταλήψεις, όλα τα εγώ, χάνουν τον ασφαλή τους δρόμο - τις σκέψεις - άρα ξεθωριάζουν. Η καθαρή θέαση των φαινομένων είναι απελευθέρωση και σοφία. Η άγνοια, είναι η συσκότιση, το νέφος, η ομίχλη των "εγώ".
Ταρατατζούμ, πρρρρρρρρρρρρρρ, κρρρρρρρρ, πιπ πιπ πιπ.
Κλαπ κλαπ κλαπ κλαπ κλαπ πρρρρρρρρρρρρρρρρρρ
(μουσική και ήχος από χειροκροτήματα και πορδές)
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου