ΣΧΟΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ (Μέρος 50ο), του Νίκου Τριανταφυλλόπουλου
"Το the mind that is still, the whole universe surrenders"
Lao Tzu
"There are three statements: recognize the empty quality, train in the perceiving quality, practice their indivisibility"
Adeu Rinpoche
259. Ερώτηση: Κάθε φορά που βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση, πως είναι δυνατόν να εφαρμόσουμε θεωρίες που δείχνουν να είναι εύκολες και γεμάτες πνευματικά στολίδια, δύσκολες όμως στην εφαρμογή τους;
Κάθε φορά που κάτι δύσκολο μας συμβαίνει, αντί να μοιρολογούμε, είναι καλύτερο να μην το παίρνουμε προσωπικά. Έτσι είναι η ζωή, όλα αυτά είναι καλά σημάδια αν το θέλω, γιατί όποια και να είναι η τελική έκβαση, κάτι μπορώ να μάθω. Μπορώ να αποθηκεύσω δύναμη για μελλοντικές όμοιες καταστάσεις.
Ή μπορούμε να πούμε ότι τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς κάποιο τίμημα, και όλη αυτή η δυσαρέσκεια που βιώνουμε στην πραγματικότητα δεν είναι δυσαρέσκεια αλλά το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για τη γαλήνη του πνεύματος. Και τελικά, ας μη βλέπουμε την ζωή σαν πρόβλημα, αλλά σαν δρόμο. Έτσι είμαστε έτοιμοι να βγούμε πιο δυνατοί, να χτίσουμε χαρακτήρα, να συσσωρεύσουμε υπομονή, να δώσουμε αγάπη.
260. Ερώτηση: Πάλι ακούγεται ως ουτοπία, όταν, όμως, αρχίσουν οι πραγματικές δυσκολίες;
Διασκέδασέ το. Πρόκειται να πεθάνω, αλλά μήπως οι άλλοι θα ζήσουν για πάντα; Έχω κάποιον που μου βάζει το μαχαίρι πισώπλατα; Και λοιπόν; Μήπως θα πρέπει να έχουν όλοι ένα μαχαίρι στην πλάτη για να ηρεμήσω;
Αν αφήνουμε τις άσχημες εικόνες να ριζώνουν μέσα μας, αυτές φτιάχνουν τον ιστό τους, μας κυριεύουν, πλάθουν σενάρια και ιστορίες, γίνονται φαντασίωση, ένα συνεχές βασανιστήριο. Αν κεντρίζει το μυαλό μας κάτι που δεν μπορούμε να το ελέγξουμε, η εξάσκηση της αποδοχής θα βοηθήσει να μην εμπλακούμε τόσο πολύ συναισθηματικά. Με αυτόν τον τρόπο, θα έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο με τη σκέψη μας και θα της δώσουμε χρόνο να "διαλυθεί". Θα αποσπαστούμε από τις θλιβερές σκέψεις μας δυναμώνοντας την αισιοδοξία μας, τον αυτοσαρκασμό, τις πιθανότητες να αποκομίσουμε ευτυχία δια μέσου της αποδοχής και της αυτοβελτίωσης.
261. Ερώτηση: Όμως οι μπερδεμένες σκέψεις έρχονται και ξαναέρχονται δυνατότερες. Πως μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτές;
Η ανάπτυξη της αγνής ήρεμης εστίασης, προλαμβάνει την κακοβουλία των μπερδεμένων σκέψεων που εγκαθιστούν συμπεριφορές αποσύνδεσης, έλλειψη στοργής και ηρεμίας για εμάς και τους γύρω μας. Κερδίζουμε τη βαρύτητα, που χρειάζεται, ώστε να αποφεύγουμε τις παγίδες του μυαλού. Καθαρίζουμε τα φίλτρα καλύτερα, ώστε να ανακαλύπτουμε τις αυταπάτες ευκολότερα. Η ήρεμη εστίαση, διαλύει την ταραχή και έλκει γαλήνη, άρα διαλύει τον εγωκεντρισμό. Βοηθάει στη διάσπαση των μηχανισμών ταύτισης, μας βάζει στη θέση προσεκτικού παρατηρητή. Άρα η ενέργεια, η έκθεσή της και η χρησιμοποίησή της γίνεται προσεκτικά και μας οδηγεί, έτσι, σε μια βαθύτερη κατανόηση. Δίνουμε προτεραιότητα στα πιο ουσιώδη, έτσι εστιάζουμε καλύτερα σε κάθε δραστηριότητα με φυσική συνέπεια να έχουμε μια άμεση εικόνα. Δια μέσου της εσωτερικής εστίασης, η εξωτερική μας εστίαση γίνεται πιο ακριβής, περιεκτική και αποτελεσματική. Είμαστε πιο αξιόπιστοι προς τα έξω και προς τα μέσα. Όσο πιο ισχυρή και καθαρή είναι αυτή η εστίαση, μεγαλύτερη και πιο έγκυρη είναι η γνώση που φέρνει. Αποτελεί πηγή αυτογνωσίας, ανάπτυξης και ένταξης σε πιο ξεκάθαρες εικόνες. Ανοίγει τον δρόμο για τη φώτιση. Η αντίληψη σαν βάση της εστίασης, είναι εξαιρετικά πολύτιμη, για να ξέρουμε που βαδίζουμε, τι κάνουμε, με τι μέτρα να μετρήσουμε, πως να αυξήσουμε ή να μειώσουμε μια κατάσταση από τη γέννησή της ως την ανάπτυξή της, ποια θα είναι η αντίδραση και ποια η προσαρμογή.
262. Ερώτηση: Γιατί οι Ασιατικές φιλοσοφικές αντιλήψεις τονίζουν την ανάγκη της μη-δράσης;
Αν παραμένουμε στην πολυπλοκότητα του μυαλού, χάνουμε την απλότητα του θεϊκού. Ο νους έχει πάρει μια σειρά ανθυγιεινών μαθημάτων από όλα αυτά τα ερεθίσματα που γνωρίζουμε και που είναι δύσκολο να τα αποφύγουμε. Αντί όμως να κοιτάξουμε να τα αποφύγουμε, αρκεί να παραμείνουμε εστιασμένοι στον καθαρισμό του. Το βρώμικο σκοτεινό κομμάτι του νου, είναι μόνο ένα κομμάτι από την τεράστια χωρητικότητά του, άρα έχουμε άπειρες δυνατότητες να γεννήσουμε ένα μυαλό που θα είναι καθαρότερο, πιο υγιές. Κάποιοι δάσκαλοι λένε, ότι κινούμαστε πίσω από τον ήλιο και αναρωτιόμαστε που είναι ο ήλιος.
Η σιωπή του νου επεκτείνεται, βρίσκει τη δύναμή της στη μη-δράση, συνδέεται με ένα θεϊκό μήκος κύμματος. Η σιωπή είναι η ασφαλέστερη βάση για τη σύλληψη της πραγματικότητας, για καθαρή διορατικότητα, γνώση και απελευθέρωση. Είμαστε το δικό μας καταφύγιο.
263. Ερώτηση: Ποιος είναι ο χειρότερος εχθρός στο πνευματικό μονοπάτι μας;
Είναι ανάγκη, να εγκατασταθούμε στην ήσυχη γωνία μέσα μας. Να ανανεώσουμε και να δυναμώσουμε τους εαυτούς μας. Να επανακτήσουμε μια σαφήνεια, σιωπηλή, που δεν θα επηρρεάζεται από το μυαλό και με τον δρόμο ανοιχτό να χρησιμοποιούμε εμείς το μυαλό και όχι αυτό να χρησιμοποιεί εμάς. Θα είναι σαν εσωτερική πηγή διαρκούς και ανόθευτης ενέργειας. Αυτού του είδους η ανάπτυξη θα δώσει πολύ διαφορετικό νόημα στην καθημερινότητά μας. Οι στόχοι μας είναι: η εσωτερική ειρήνη, γιατί χωρίς ειρήνη δεν υπάρχει ούτε ευχαρίστηση ούτε ικανοποίηση. Η ψυχική και σωματική υγεία. Η βέλτιστη ανθρώπινη σχέση με τους άλλους.
Αλλά επειδή το όραμά μας, όπως το βιώνουμε σαν κοινωνία, είναι ρηχό, θολό και συγκεχυμένο, μετατρέπουμε τη ζωή μας σε καμένο δάσος. Συμμετέχουμε συνέχεια στον φαύλο κύκλο της δυσαρέσκειας και του άγχους. Όταν όμως μάθουμε να εξουδετερώνουμε τις μηχανικές και στερεότυπες αντιδράσεις, να ξεπερνάμε πηγμένες συνήθειες και ερεθίσματα πόνου, τότε παραιτούμαστε οι ίδιοι από τις δικές μας νευρώσεις. Ο χειρότερος εχθρός μας είναι η αμέλεια που δείχνουμε στο να γυμνάζουμε το νου μας.
Ταρατατζούμ, πρρρρρρρρρρρρρρ, κρρρρρρρρ, πιπ πιπ πιπ.
Κλαπ κλαπ κλαπ κλαπ κλαπ πρρρρρρρρρρρρρρρρρρ
(μουσική και ήχος από χειροκροτήματα και πορδές)
ΜΑΡΤΙΟΣ 2018
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου