Σχολή Φιλοσοφίας (Μέρος 52ο), του Νίκου Τριανταφυλλόπουλου
"If you are happy you can always learn to dance"
Old Balinese saying
"All the religions have put flowers on your chains"
Karl Marx
267. Ερώτηση: Πότε αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τον εαυτό μας;
Με το να είμαστε στο Εδώ και Τώρα. Να παρατηρούμε σαν να βλέπουμε ένα τοπίο από την κορυφή ενός λόφου. Κάνε τώρα ένα βήμα πίσω από τις σκέψεις σου. Τι συμβαίνει μέσα σου; Παρατήρησε. Μην προσπαθείς να απομονωθείς από τον υπόλοιπο κόσμο. Στην παρατήρησή σου να περικλείεις όλο τον κόσμο, ότι συμβαίνει Εδώ και Τώρα. Νιώσε την σχέση σου με τους άλλους. Υπάρχουμε μόνο σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους, με πράγματα και ιδέες. Σπουδάζοντας αυτές τις σχέσεις, αρχίζουμε να μαθαίνουμε τον εαυτό μας. Είναι ο δρόμος, που ανοίγει για να προχωρήσουμε στη βαθιά κατανόηση, και αυτή θα έρθει στη μοναχικότητα. Αφού είμαστε κοινωνία, βουτάμε στην κοινωνία. Μετά απομακρυνόμαστε για να επιστρέψουμε ανανεωμένοι από τη μοναχικότητα. Με αυτόν τον τρόπο, καθαρίζουμε τον εαυτό μας και βελτιώνουμε τη σχέση με τους γύρω μας.
268. Ερώτηση: Τι ρόλο έπαιξε η θρησκεία στην αποξένωση του ανθρώπου από τον ίδιο του τον εαυτό;
Η θρησκεία δεν πρέπει να είναι δόγμα. Δεν πρέπει να είναι ένας πεθαμένος οργανισμός αλλά ένα είδος πνευματικής αναγέννησης, ένας δρόμος να βρει ο καθένας τον προσωπικό του Χριστό ή Βούδα. Να βρει ο καθένας τη συμπαντική του υπόσταση και γαλήνη. Αλήθεια, φυσικότητα, μια θερμή καρδιά, μια βαθιά αίσθηση κοινής αγάπης με τον κόσμο. Αυτή είναι η πραγματική θρησκεία, να ανακαλύπτεις τον εαυτό σου και τη θεϊκή υπόσταση που υπάρχει στον καθένα από εμάς. Μια αυθεντική θρησκεία δεν χρειάζεται προφήτες, ναούς, σωτήρες, άγια κείμενα, εκκλησίες και παπαδαριό. Η αληθινή θρησκεία φτάνει στο βαθύ μονοπάτι της προσωπικής ψυχής σου. Όλο το σκοτάδι της ζωής, το μπέρδεμα του μυαλού διαλύεται και φτάνεις σε απέραντη γαλήνη και αγάπη για το θαύμα της ζωής.
269. Ερώτηση: Για ποιο λόγο οι άνθρωποι επινοήσανε τις θρησκείες;
H πρώτη θρησκεία στον κόσμο επινοήθηκε την ημέρα που ο πρώτος απατεώνας συνάντησε τον πρώτο ηλίθιο. Οι άνθρωποι πολλές φορές χρειάζονται ένα παραμύθι να απαλύνει τις ψυχές τους, όμως αυτό το παραμύθι δεν μπορεί να αντικαταστήσει άλλα βαθύτερα ζητήματα σχετικά με τη ζωή και την ύπαρξη. Η πραγματική θρησκεία δεν πρέπει να "απαιτεί" πίστη, αλλά να απαιτεί προσωπική εμπειρία. "Προσφέροντας" ο καθένας την εμπειρία του, μεγαλώνουμε όλοι μαζί, ο καθένας προς τη δική του κατεύθυνση και ταυτόχρονα προς μια κοινή κατεύθυνση, με πιο ανθρώπινη υπόσταση και αξία. Η αλήθεια του Χριστού, δεν μπορεί να είναι η δική σου αλήθεια. Παραμένει μόνο πίστη αν ακολουθείς τυφλά τα λεγόμενα Του. Για να δεις την δική σου αλήθεια κράτησε τα παγκόσμια ήθη που δίδαξε, αγάπη, συμπόνοια, κατανόηση και διοχέτευσέ τα στην καθημερινότητα, με τον δικό σου μοναδικό τρόπο.
270. Ερώτηση: Δεν χρειαζόμαστε κάποιες κατευθύνσεις;
Φυσικά χρειαζόμαστε, όμως άλλο κατεύθυνση και άλλο κατήχηση. Όλες οι θρησκείες προωθούν την κατήχηση. Για ερωτήσεις που δεν μπορούν να απαντηθούν, σου δίνουν έτοιμες απαντήσεις πριν καν ρωτήσεις. Καμία θρησκεία στο δόγμα της, δεν έχει το θάρρος να σου πει ότι υπάρχουν ερωτήσεις όμως μην προσδοκάς καμία απάντηση. Η ζωή είναι εξερεύνηση, είναι μυστήριο, είναι εμπειρία που πρέπει εσύ ο ίδιος να γευτείς.
271. Ερώτηση: Πως μπορούμε να διακρίνουμε την διαφορά του δόγματος με την πραγματική θρησκεία όπως την εξετάζουμε στο σημερινό μάθημα;
Όσο η νοημοσύνη μας εξελίσσεται, και δεν μιλώ μόνο για την αναλυτική νοημοσύνη αλλά και τη συναισθηματική, τόσο ωριμάζουμε και συνδεόμαστε με την ύπαρξη από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι η ζωή και η "θρησκότητά" της, είναι πιο πολύ ποίηση, χορός, μουσική, ζωγραφιά και όχι θεολογία. Αργά ξεδιπλώνεται ως κάτι μυστικιστικό, μαγικό, αλλά και βαθιά ανθρώπινο με πλήρη επίγνωση της σύνδεσης μεταξύ συμπαντικής και προσωπικής εμπειρίας. Το λέω με πλήρη επίγνωση, μην ακολουθείς κανέναν, ούτε την ίδια μας τη σχολή. Ακολούθησε μόνο το βαθύ μονοπάτι της ψυχής σου. Και είναι σίγουρο ότι δεν θα χάσεις ποτέ τον δρόμο, γιατί η ψυχή μας είναι σύμπαν, είναι Θεός.
Ταρατατζούμ, πρρρρρρρρρρρρρρ, κρρρρρρρρ, πιπ πιπ πιπ.
Κλαπ κλαπ κλαπ κλαπ κλαπ πρρρρρρρρρρρρρρρρρρ
(μουσική και ήχος από χειροκροτήματα και πορδές)
ΙΟΥΛΙΟΣ 2018
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου