MOVIE IN ON_AFTER SHOW


Πως περιγράφει κανείς την πρώτη του εμπειρία από τη διοργάνωση ενός καλλιτεχνικού φεστιβάλ σε μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδος; Με αρκετά προσωπικά σχόλια, κάποιες εμμονές, αλλά και με ένα συγκρατημένο ενθουσιασμό ακόμα και αρκετές εβδομάδες μετά την πραγματοποίησή του.


Σε μια πόλη, που πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις ακούς κατά κύριο λόγο commercial indie/house μουσική (να μην αναφερθώ στην κυριαρχία του σκυλάδικου), με ένα εσωστρεφές jazz φεστιβάλ, με ιδιοκτήτες μαγαζιών που έχουν πλήρη μουσική άγνοια και έντονες τάσεις παρελθοντολο-λαγνείας χωρίς ανάλογα εκλεκτικά στοιχεία, με διοργανωτές (εκδηλώσεων που βασίζονται σε κάποια γνωστά κυρίως ονόματα) που το μόνο που σκέφτονται είναι το πως θα αναρτήσουνε καμιά χιλιάρα κακαίσθητες αφίσες με άσχετους χορηγούς από εκατοντάδες φαγάδικα και καφετέριες, και ραδιοφωνικούς σταθμούς που προσπαθούν να μιμηθούν εμπορικούς αθηναϊκούς σταθμούς, το να κάνεις ένα φεστιβάλ σαν το MOVIE IN ON θα αντιμετωπιστεί σαν κακό ανέκδοτο και κυρίως με αρκετό "επαρχιακό φλέγμα".


Τελικά, το MOVIE IN ON πραγματοποιήθηκε, είχε μια προσέλευση περίπου εκατό+ ατόμων διαφορετικών ηλικιών, τρεις παρουσίες της αστυνομίας (παρότι διακριτικές) και πολύ ωραία διάθεση από την ομάδα που στήριξε και δημιούργησε το φεστιβάλ. Η ζημιά των περίπου δύο χιλιάδων ευρώ ίσως να ήταν και προμελετημένη με τις προϋποθέσεις που στήθηκε.

Ποιες ήταν οι αγαπημένες μου στιγμές;


- Όταν ξεκίνησαν να προβάλλονται στην οθόνη του θερινού σινεμά τα πρώτα videos με τους "τίτλους αρχής". Ο τίτλος "MOVIE IN ON" σε μια τεράστια βίντεο-γραμματοσειρά με διαφορετικές αποχρώσεις και παράλληλα σκηνές από ρωσικές ταινίες όπως το "MAN WITH A MOVIE CAMERA" του Dziga Vertov. Η αναφορά στις ρώσικες ταινίες της συγκεκριμένης περιόδου προέκυψε από την πρώτη αφίσα που συνόδεψε την προώθηση του φεστιβάλ.


- Η επιβλητική παρουσία της STMC και ταυτόχρονα οι βιντεοπροβολές από KINOMATIK μας παρέσυραν σε ξέφρενους παραισθησιακούς ρυθμούς.



- Η συνειδητοποίηση ότι το MOVIE IN ON δεν χρειάζεται απαραίτητα να περάσει σαν μουσικό φεστιβάλ ηλεκτρονικής dance μουσικής λόγω των πολύ εκλεκτικών sets των Trelandja και HD. Πέρα δηλαδή από τις ηλεκτρονικές τους μουσικές επιλογές, μας ταξίδεψαν με dub, afro, soul, garage και disco ήχους.

- Ο φίλος Satyros σε voodoo-haunted εμφάνιση με το εσώρουχό του, άμμο και πέτρες από τη διπλανή παραλία και μια γραμμή από κάρβουνο.

- Στο τελευταίο back to back set από τους τέσσερις djs της εκδήλωσης, η αίσθηση ότι η συγκεκριμένη βραδιά επιμηκύνονταν με έναν πολύ ωραίο τρόπο.


- Η πεποίθηση ότι το φεστιβάλ είχε 60-70% επιτυχία όσον αφορά το στήσιμό της και την οργάνωση. Η μη ισχυρή παρουσία κόσμου (χρειάζονταν άλλα εκατό άτομα τουλάχιστον για να γίνει πιο έντονο το μοίρασμα της δουλειάς της καλλιτεχνικής ομάδας με το κοινό) από τη μια προβληματίζει αλλά από την άλλη ξεκαθάρισε το τοπίο όσον αφορά τις μελλοντικές κινήσεις προώθησης.

Πως πρέπει να οργανωθεί:
- Σαν ένα διήμερο σίγουρα καλλιτεχνικό φεστιβάλ που αφορά και κατοίκους μεγαλύτερων αστικών κέντρων για να συνδυάσουν τις διακοπές τους στην Πρέβεζα με τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

- Ακόμα πιο διαδραστικός ο χαρακτήρας της εκδήλωσης. Ταυτόχρονα εργαστήρια από διαφορετικούς καλλιτέχνες (graffiti, designers κλπ) που θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους με τις υπόλοιπες δράσεις στο χώρο του φεστιβάλ.

- Από τη στιγμή που είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί μια ομάδα ανθρώπων στην επαρχία που μπορούν να υποστηρίξουν μια εκδήλωση με αυτό τον χαρακτήρα, να συγκροτηθεί η ομάδα από ανθρώπους διαφορετικών πόλεων.

Πως πρέπει να προωθηθεί:

- Μέσω διαδικτυακών ιστότοπων γνωστών στο ευρύ κοινό.

- Μέσω ευρέως διαδεδομένων ραδιοφώνων πανελλαδικά.

- Σωστή παρουσίαση όλων των μέσων μεταφοράς, ίσως και κάποια ευνοϊκή τιμή στα λεωφορεία, μιας και είναι πλέον ο μόνος τρόπος να έρθει κανείς από άλλες πόλεις της Ελλάδας. Για κατοίκους του εξωτερικού υπάρχουν οι charter πτήσεις το καλοκαίρι σε καλές γενικά τιμές.

- Μια καλή συμφωνία με ένα ξενοδοχείο ή κάποιο camping, ώστε οι τιμές να μην είναι αντίστοιχες της καλοκαιρινής peak περιόδου, αλλά αυτές off season.


- Με ένα πολύ προσεγμένο site που θα προωθηθεί μέσα από το διαδίκτυο. Η ιδέα του site είναι ήδη στα σκαριά και συζητιούνται οι πρώτες ιδέες, ώστε να είναι έτοιμο προς το τέλος της χρονιάς που διανύουμε.

- Όσον αφορά τη διαφήμιση μέσα στην πόλη και τις γύρω περιοχές, θα πρέπει να αναρτηθούν μεγάλες αφίσες (μεγέθους τουλάχιστον 50*70) που θα παρουσιάζουν όλες τις πληροφορίες, τους χορηγούς, και βέβαια το line up της εκδήλωσης. Αλλά και ένα μεγάλο banner στο κέντρο της πόλης, που θα πρέπει να στηθεί από το Δήμο, ώστε να παρουσιαστεί σαν βασική εκδήλωση του καλοκαιριού.

- Παρουσίαση του φεστιβάλ σε διάφορα καίρια σημεία σε όλη τη χώρα. Από δισκοπωλεία, μέχρι χώρους άλλων εκδηλώσεων κλπ.

Πως πρέπει να υποστηριχθεί:

- Με μια καλή επιδότηση από την Περιφέρεια αν τελικά ο Δήμος αδυνατεί (εκτός από τη βοήθεια στην προώθηση) με την οικονομική του δυσφορία να ενισχύσει μια τέτοια εκδήλωση.

- Μεγάλους χορηγούς. Κυρίως μια μεγάλη εταιρεία διανομής ποτών ή αναψυκτικών που έχουν τελικά μεγάλη ζήτηση σε παρόμοια φεστιβάλ. Χορηγοί βέβαια που θα σεβαστούν τον χαρακτήρα του ίδιου του φεστιβάλ.

- Αν δεν ξεφύγει από τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες ενός μόνο ανθρώπου θα παραμείνει καταδικασμένο στην επαρχιακή εσωστρέφεια. Πολύ βασικό, δηλαδή, είναι να αποφασίσει ο Δήμος ή η Περιφέρεια τον Πολιτισμό που θέλουν να προωθήσουν. Οπότε να μοιραστεί και η "οικονομική πίτα" με βάση κάποιο συγκεκριμένο πλάνο.


Κλείνοντας αυτό το AFTER SHOW-επίλογο, να μην ξεχάσω να ευχαριστήσω:
- Την καλλιτεχνική ομάδα του MOVIE IN ON: Trelandjas Mixer aka A@H2O, STMC, HD, Kinomatik, Didi Bat, Jacob Brosda, Συμέλα Ψωμιάδου, Νίκο Εξαρχόπουλο.
- Τους Βασίλη, Νίκο, Άγγελο από Artaudio για την εξαιρετική δουλειά τους στον ήχο.
- Την Ελισάβετ και τον Φώτη (Bamboo Vegan). Απλά υπέροχοι...
- Την Ελένη και τον Στέφανο (Προϊόντα μελιού).
- Τον Βασίλη και την Κρύσταλ (περίπτερο με τουριστικά είδη) και για τη γενικότερη υποστήριξη τους.
- Τους Μάκη, Ελισάβετ (eshopharmacy.gr).
- Τον Άκη (τελικά ο μόνος με περίπτερο χειροποίητων κοσμημάτων).
- Τον Βαγγέλη (Διήγημα Δρόμου) και την Ευτυχία για την πολύ ιδιαίτερη παρουσία τους.
- Τον Δημήτρη για τα υπέροχα mojitos του (μέσα σε μια ώρα είχαν καταναλωθεί εννιά μπουκάλια bacardi).
- Τον Σωτήρη για την εύρεση οικονομικών χορηγιών.
- Τον Billy Bartok για τη σημαντική βοήθειά του στο promo party της Άρτας και βέβαια τον ιδιοκτήτη του bar "Εν Άρτη" για τη φιλοξενία και το ήθος του.
- Τους Ruben και Vanessa, διοργανωτές των full moon parties στη Λευκάδα για την υποστήριξη και προώθηση του φεστιβάλ στα πλαίσια των parties.
- Τους διοργανωτές του φεστιβάλ Pre/Post για τη συνεργασία. Καλή επιτυχία στο επόμενο μεγάλο σας event!
- Το Alley Bar που φιλοξένησε το τελευταίο promo party.
- Τη Μαρία για τον ενθουσιασμό της στην προετοιμασία μας την ημέρα του φεστιβάλ.
- Από καρδιάς τη Μαριάννα που χωρίς τη βοήθειά της δεν υπήρχε περίπτωση να τα καταφέρω στην προώθηση του φεστιβάλ. Μέχρι τελευταία στιγμή θαύμαζα τη γενναιοδωρία της.
- Την Κλεοπάτρα που ήταν απλά... παντού!
- Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πρέβεζας "Επί Σκηνής". Αν και η συνεργασία είχε διάφορες διακυμάνσεις, η οικονομική τους ενίσχυση στο τέλος ήταν αναμφισβήτητα σημαντική.
- Τους οικονομικούς χορηγούς μας: Camping Monolithi, Prevere Cafe, Ζωόπολις-Κτηνιατρική Κλινική Πρέβεζας, Ο Σπεσιαλίστας της Γεύσης.
- Τους χορηγούς επικοινωνίας: Poplie web radio, Acidart.gr, Energy 93.4 (Πρέβεζα), StudioE 103.0 (Ιωάννινα), PamePreveza.gr.
- Τον Αντιδήμαρχο Πρέβεζας Κοσμά Κορωναίο για την ουσιαστική ευαισθησία του σε θέματα πολιτισμού, καθώς και τον κο Τριβλή και την κα Σκαμνέλου της υπεύθυνης κοινωφελής επιχείρησης για το θερινό σινεμά που δεχθήκανε να διεξαχθεί η εκδήλωση σε αυτό τον πολύ όμορφο χώρο.
- Την Ελένη από το Πνευματικό Κέντρο για την υποστήριξή της.
- Όλο τον κόσμο που αντιμετώπισε με θετική ματιά μια τόσο νέα εκδήλωση στην πόλη μας και όλους όσους βέβαια παρευρέθηκαν.

Το MOVIE IN ON είναι μια ιστορία που τουλάχιστον για όσους την δημιουργήσανε και συμμετείχανε έχει συνέχεια. Και μπορεί άνετα να αποκτήσει μια δυναμική θέση στα αντίστοιχα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας.

Ο δρόμος είναι πολύ μακρύς ακόμα, αλλά τόσο συναρπαστικός...

Σχόλια

  1. α! ρε τσίκο, με συγκίνησες με αυτά που γράφεις, τόσο αληθινά κ καυστικά όσο πρέπει. να ξέρεις πως κ για τα επομένα είμαι συνηδηπόρος σου, για όποια βοήθεια μπορω να σου παρέχω, συμμετοχή τρέξιμο κλπ κλπ

    σαν συνεγατής όφείλω να πω, πως ο ήχος ήταν κάτι ανεπανάληπτο, για φεστιβάλ, δεν έχω ξαναπαίξει με τόσο καλό ήχο. ο χώρος ήταν απλά καταπληκτικός, κ η όλη διοργάνωση κ όσοι συμμετείχαν με την όποια θέση τους στο φεστιβάλ ήταν υπέροχοι.
    εσένα θα σε ευχαριστήσω ξέχωρα, για την φιλοξένια σου, για την μετανυχτερινή μας εκπομπή με όλους τους dj που συμμετείχαμε στο φεστιβάλ, που ήταν τόσο ωραία ιδέα, παρότι είμασταν κουρέλια απο την κούραση, την προσπάθια σου για ένα τέτοιο γεγονός, που δύσκολα στήνετε στην επάρχεια-αλλά όχι ακατόρθωτα-, την εμπιστόσυνη που έδειξες τουλαχιστόν προς σε μένα μιας κ δεν γνώριζες τι μουσική πραγματικά παίζω-χαχαχα μπιχτή-. έχει όλη μου την α΄γαπη κ κάθε βοήθεια απο έσενα είναι απλόχερα δική σου
    κ είς ανώτερα
    Trelandjas Mixer aka A@H20

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. για το παραπανω σχόλιο, αφου με συγκίνησες έκανα λάθος
    το λάθος -> έχει όλη μου την α΄γαπη κ κάθε βοήθεια απο έσενα είναι απλόχερα δική σου
    το σωστό -> έχεις όλη μου την αγάπη κ όποια βοήθεια μου ζητήσεις, είναι δική σου
    κ πάλι ευχομε τα καλύτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Freestyle Freestyle Freestyle!!!!

    Χαχα, πες μου ότι το διάβασες για πρώτη φορά!!!

    Να' σαι καλά Trelandja μου και με την ευκαιρία σου εύχομαι μια καλή αρχή στα νέα ξεκινήματα...

    Ίσως να καταφέρω να έρθω να σε δω και στο bios τον Γενάρη, να τα πούμε από κοντά...

    Καλή μας χρονιά και πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου