Soundtrac-es by Chico @ Random Access Radio - Distorted Memoirs, Episode II



Μόλις πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε και "μεταφορτώθηκε" το δεύτερο επεισόδιο της σειράς των mixtapes "Distorted Memoirs". Μια σειρά, που φυσικά δεν έχει κάποιο σταθερό ρυθμό εκπομπών. 

Είχε παρουσιαστεί πριν από έναν περίπου χρόνο, το πρώτο επεισόδιο, στο οποίο επικεντρώθηκα σε μουσικές από τα βινύλια του παππού, του Κώστα Μυζίκου, που πιθανότατα ακούγονταν στο στέκι του, την ΠΑΛΟΜΑ στην Πρέβεζα. Εκτός του juke box, που δυστυχώς είχε αποφασίσει να το πουλήσει, μιας και δεν "δένονταν" τόσο συναισθηματικά με αντικείμενα.  :-) Και από το πρώτο επεισόδιο ακόμα, είχα χρησιμοποιήσει κάποια από τα μηχανήματα του home studio για να εμπλουτίσω τον χαρακτηρισμό "distorted".



Στο δεύτερο επεισόδιο, θεματικά, μπαίνω πιο βαθιά στην ιδέα να παρουσιάσω μέσα από "διαστρεβλωμένα" φίλτρα, κομμάτια της "κληρονομιάς" μου. Πρωταγωνιστής σε αυτό το επεισόδιο είναι ο πατέρας του παππού Κώστα, και προπαππούς μου, ο Θεόδωρος Μυζίκος. Πρώτη ύλη του συγκεκριμένου mixtape είναι η μαγνητοσκοπημένη (σε VHS) συνέντευξη, που είχε δώσει το 1992 στον Πέτρο Καζαντζίδη, μέλος και αυτός της ευρύτερης οικογένειας. Η συγκεκριμένη κασέτα επεξεργάστηκε ψηφιακά για να μοιραστεί σε διάφορα μέλη της οικογένειας σαν DVD. Για κάποιο λόγο αποφάσισα να απομονώσω το ηχητικό αρχείο και να το αποθηκεύσω στον σκληρό δίσκο μου.

Αρκετούς μήνες μετά, ήταν η εκπομπή των Autechre στις 22 Ιανουαρίου στο NTS Radio, που αποτέλεσε την αφορμή να θυμηθώ το ηχητικό αρχείο της συνέντευξης και να αποφασίσω να κάνω μια εκπομπή-mixtape που θα ακούγεται η ιστορία του παππού, όπου θα δημιουργούσα και το soundtrack. 


Η ιδέα να δημιουργηθεί ένα πρωτότυπο soundtrack που θα βασίζεται σε sampling τούρκικων τραγουδιών/κομματιών υπήρξε από την αρχή σχεδόν της παραγωγής του συγκεκριμένου mixtap(e)mentary, όπως παρουσιάστηκε, ένας προφανής συνδυασμός των λέξεων mixtape και documentary. Οπότε, παράλληλα με την επεξεργασία της συνέντευξης, ώστε να ακούγεται ο παππούς σαν να είναι ο αφηγητής και όχι σαν να δίνει συνέντευξη, έψαξα διάφορα τούρκικα τραγούδια και "κόβοντας" λούπες, χρησιμοποιούσα ταυτόχρονα και τα μηχανήματα του home studio για να δοθεί ο πιο ηλεκτρονικός χαρακτήρας στην εκπομπή.

Και μετά από πέντε-έξι μήνες έντονης ενασχόλησης (είναι αδιανόητο να μετρήσω τις "εργατοώρες", που χρειάστηκαν για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα) παρουσιάζεται πλέον για αποκλειστική ακρόαση στον σταθμό μας, Random Access Radio και σε λίγο διάστημα και στην προσωπική μου bandcamp σελίδα. Η ικανοποίηση από το αποτέλεσμα είναι το ίδιο μεγάλη όσο και η χαρά, που μοιράζομαι μια τέτοια εκπομπή.

Καλή ακρόαση, λοιπόν, και στο επανειδείν... ;-)


Σχόλια