Spiritual Healing (Tao, Yin Yang, Wu Wei) by Niko Train (Νίκος Τριανταφυλλόπουλος)



Από την πρώτη στιγμή, που ο αγαπημένος φίλος και δάσκαλος Νίκος Τριανταφυλλόπουλος, μου έστειλε τα νέα για το βιβλίο του και πριν ακόμα αρχίσω να το διαβάζω, ήθελα να χρησιμοποιήσω μια παρομοίωση ως εισαγωγή για τη συγκεκριμένη παρουσίαση στο blog. Την παρομοίωση της ιδέας με ένα ψάρι ή και την ίδια τη διαδικασία του ψαρέματος, όπως την έχω διαβάσει στο βιβλίο αγαπημένου μου καλλιτέχνη, του David Lynch. Παραθέτω:

Παράθεση
Οι ιδέες είναι σαν τα ψάρια. Αν επιθυμείς να πιάσεις μικρά ψάρια, μπορείς να μείνεις στα ρηχά νερά. Αλλά αν επιθυμείς μεγαλύτερη ψαριά, τότε πρέπει να πας βαθύτερα...
Παράθεση

Όσον αφορά την αγάπη μου για την παραπάνω φράση, μπορεί μάλλον εύκολα να εξηγηθεί από το γεγονός ότι γεννήθηκα, μεγάλωσα και επέστρεψα πριν περίπου δέκα χρόνια στην πόλη της Πρέβεζας. Και ήταν την πρώτη εβδομάδα της επιστροφής μου, που γνώρισα τον Νίκο, γιατί απλά είχαν ανοίξει με έναν άλλο φίλο, ένα Κέντρο Σωματικής Υγείας, ακριβώς στον πάνω όροφο από το γραφείο μου. Τέτοιου είδους "συγχρονισμοί" είναι πάντα συναρπαστικοί, για να μην πω καθοριστικοί. Δεν έχει περάσει μια μέρα από τότε, που δεν βρίσκω έμπνευση από την επαφή μου με αυτόν τον πνευματικό άνθρωπο, για να μην αναφέρω και την υπέροχη συνεργασία μας στα πλαίσια του συγκεκριμένου blog.

Γιατί επιλέγω, όμως, το ψάρεμα για να μιλήσω για το νέο βιβλίο του Νίκου; Ο πρώτος λόγος είναι ότι στην Πρέβεζα είναι σχετικά μεγάλο το ποσοστό των κατοίκων, που το ψάρεμα αποτελεί είτε τρόπο βιοπορισμού είτε χόμπι. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι με αφορμή αυτό το τρίτο βιβλίο του Νίκου και το γεγονός ότι μου είχε κάνει μια μικρή ενημέρωση κάποιους μήνες πριν, ότι η "Σχολή Φιλοσοφίας", που γράφει για το blog, ήταν βασική αρχή για την απόφασή του να γράψει ένα βιβλίο για την πνευματική θεραπεία ή "επούλωση", που μου αρέσει σαν λέξη περισσότερο, φαντάστηκα τον Νίκο σαν ένα ψαρά, που πηγαίνει σε πολύ βαθιά νερά και βλέπει ψάρια πανέμορφα και μοναδικά. Είναι υπομονετικός, αλλά και επίμονος, και όταν του φανερωθεί η μεγαλύτερη ιδέα, θα κολυμπήσει σε πολύ βαθιά, ενίοτε και σκοτεινά νερά για να ανακαλύψει τον υπέροχο νέο κόσμο, που θα του αποκαλυφθεί και θα καταφέρει τελικά να τον παρουσιάσει, όπως κάνει με μεγάλη επιτυχία στο νέο αυτό βιβλίο του. Και πιστέψτε με, είναι πολύ σημαντικό να έρθετε σε επαφή με ένα βιβλίο από έναν άνθρωπο με τα πνευματικά χαρίσματα του Νίκου Τριανταφυλλόπουλου. Eίναι ένα βιβλίο απόσταγμα της αγάπης του για την ανατολική φιλοσοφία και θεραπευτική πρακτική, της ίδιας του της πρακτικής με την κινεζική ιατρική και το βελονισμό, αλλά και της συστηματικής εμβάθυνσης του στους τρόπους που μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής μας, την ψυχική και σωματική μας υγεία.

Μπορεί τα βασικά εργαλεία, που παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο να είναι η διδασκαλία του Ταοϊσμού, οι αντίθετες και συμπληρωματικές δυνάμεις του Γιν και του Γιανγκ, η υπέροχη ιδέα της "μη προσπάθειας" της φιλοσοφίας Wu Wei. Αλλά η δυνατότητα σύνθεσης του Νίκου και οι παραθέσεις και τα παραδείγματά του, συνδυάζουν πολλές περισσότερες έννοιες και φιλοσοφίες, από όσες μπορεί να σκεφτείτε αρχικά. 

Δεν θέλω να περιγράψω κάτι παραπάνω για το βιβλίο παρά να σας παροτρύνω να το αγοράσετε και να βυθιστείτε στον κόσμο του. Κυκλοφορεί από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και μπορείτε να το βρείτε στο Amazon Books, εδώ.

Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους όσους ενδιαφέρονται και επιθυμούν να αλλάξουν τον κόσμο, ξεκινώντας από τον δικό τους.

Σχόλια