Beaten by the gypsies


Οδηγίες για ασθενή με ελαφρά εγκεφαλική κάκωση

Οι πρώτες είκοσι τέσσερις ώρες είναι και οι πιο κρίσιμες καθώς νέα συμπτώματα και απρόσμενες επιπλοκές μπορεί να εμφανισθούν (ώρες ή και ημέρες μετά την κάκωση). Γι' αυτό και πρέπει να μένετε μαζί με κάποιο αξιόπιστο άτομο, τουλάχιστον γι' αυτή την περίοδο. Εάν εμφανισθεί κάποιο από τα παρακάτω σημεία, καλέστε το γιατρό σας ή ελάτε και πάλι στο νοσοκομείο.

1. Υπνηλία ή αυξανόμενη δυσκολία αφύπνισης (κατά τη διάρκεια του ύπνου, ξυπνάτε τον ασθενή κάθε δυο ώρες).
2. Ναυτία ή έμετος.
3. Σπασμοί.
4. Αιμορραγία ή εκροή υγρού από τη μύτη ή τα αυτιά.
5. Έντονη κεφαλαλγία.
6. Αδυναμία ή απώλεια αισθητικότητας στο χέρι ή στο πόδι.
7. Σύγχυση ή παράξενη συμπεριφορά.
8. Η μία κόρη (η μαύρη περιοχή του ματιού) πολύ μεγαλύτερη από την άλλη - παράξενες κινήσεις των οφθαλμών, δυπλωπία ή άλλες διαταραχές της όρασης.
9. Ένας πολύ αργός ή πολύ γρήγορος σφυγμός ή ασυνήθης τύπος αναπνοής.

Εάν υπάρχει διόγκωση στην περιοχή της κάκωσης, τοποθετείστε πάγο, αλλά βεβαιωθείτε ότι μεταξύ πάγου και δέρματος υπάρχει ύφασμα ή πετσέτα. Εάν η διόγκωση, παρά την τοποθέτηση του πάγου αυξάνεται, καλέστε μας ή ελάτε πάλι στο νοσοκομείο.

Μπορείτε να φάτε και να πιείτε ως συνήθως, εάν επιθυμείτε, αλλά για τρεις ημέρες τουλάχιστον μετά τον τραυματισμό ΜΗΝ πιείτε αλκοολούχα αναψυκτικά.

Μην πάρετε κατασταλτικά ή αναλγητικά φάρμακα ισχυρότερα από παρακεταμόλη (DEPON), τουλάχιστον για τις πρώτες είκοσι τέσσερις ώρες. ΜΗ χρησιμοποιείτε φάρμακα που περιέχουν ασπιρίνη.

Εάν έχετε άλλες ερωτήσεις ή αν συμβεί κάτι επείγον, καλέστε μας στο τηλ...

Ο ιατρός

Σχόλια