"Ο Γλάρος" του Άντον Τσέχοφ στο Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας


Άλλη μια πολύ σημαντική θεατρική πρόταση από το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας.

"Ο Γλάρος" του Άντον Τσέχοφ όπως παρουσιάστηκε από την εταιρεία θεάτρου Pequod αγαπήθηκε κατευθείαν από το αθηναϊκό κοινό τόσο για το υψηλό επίπεδο των ερμηνειών όλων των ηθοποιών του θιάσου όσο και την αφαιρετική αισθητική της. Μια σκηνική προσέγγιση πολύ διαφορετική από ότι έχουμε συνηθίσει σε παραστάσεις των έργων του Άντον Τσέχοφ.
Η παράσταση παρουσιάζεται σε συνεργασία της εταιρείας θεάτρου Pequod με το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας και με την ευγενική υποστήριξη της ΟΠΑΠ Α.Ε. Ένα έργο για την τέχνη, τον έρωτα, την οικογένεια, την αγάπη και την έλλειψή της, τα μεγάλα όνειρα της νεότητας και την πραγματικότητα της ενηλικίωσης.

Η παράσταση, βασιζόμενη στην από το έργο συνθήκη ύπαρξης θεάτρου μέσα στο θέατρο, τοποθετεί την σκηνική δράση σ’ έναν ενιαίο χώρο, καταργώντας έτσι την απόσταση ανάμεσα σε ηθοποιούς και θεατές. Η χρήση εξάλλου του πραγματικού χώρου ως σκηνικό, ενισχύει την αίσθηση ότι δεν βρισκόμαστε σ’ ένα φανταστικό «αλλού», αλλά όλα συμβαίνουν εδώ και τώρα.
Μετά τη διαδρομή της στην Αθήνα (Κnot Gallery, άνοιξη και χειμώνας του 2010, Θέατρο Χώρα καλοκαίρι 2010 Bob theatre festival) η παράσταση θα ταξιδέψει αυτόν τον χειμώνα στην Ελλάδα.

Ταυτότητα Παράστασης
---------------------------
Σκηνοθεσία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
Μετάφραση: ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
Σκηνογραφική και Ενδυματολογική Επιμέλεια: ΝΙΚΟΣ ΚΟΝΙΑΡΗΣ
Επιμέλεια Κίνησης: ΒΑΣΩ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βοηθός Σκηνοθέτη: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΡΙΝΟΥ

Παίζουν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ | ΑΡΗΣ ΑΡΜΑΓΑΝΙΔΗΣ | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΛΑΣ | ΒΑΣΩ ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΥ | ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΛΙΝΗΣ | ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΡΙΝΟΥ | ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΝΤΡΙΖΗ | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ | ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


Κριτική Αποτίμηση
-----------------------
Τσέχοφ σαν ζωντανός οργανισμός
Του Γρηγόρη Ιωαννίδη - Ελευθεροτυπία

Τον «Γλάρο» τον έχουμε δει πολλές φορές - και θα τον ξαναδούμε ασφαλώς δεκάδες άλλες. Την εμπειρία όμως του Knot Gallery θα την έχουμε σπάνια: είναι η αίσθηση πως ο Τσέχοφ διαλύθηκε στον χώρο και τους παρευρισκόμενους. Και το έκανε αυτό, πολύ απλά, πολύ λιτά, με ειλικρίνεια και ευγένεια (που στο θέατρο είναι το ίδιο πράγμα). Τελικά η παράσταση φτάνει το εξής αξιοθαύμαστο: δεν είναι μια παράσταση Τσέχοφ αλλά «εμπειρία Τσέχοφ», εμπειρία ενός θεάτρου που περικλείει τον εαυτό του σαν παραβολή και διευρύνει τα όριά του ώσπου να ενωθεί με τις αισθήσεις του κόσμου.


Αδιάκοπα γύρω μας
Της Λουίζας Αρκουμανέα - Το Βήμα της Κυριακής

...Ολο αυτό το πλέγμα των εναρμονισμένων αντιθέσεων- της ελπίδας και της διάψευσης, της απώλειας και της εμπειρίας- παρουσιάζεται με εντυπωσιακή καθαρότητα στην παράσταση της νεοσύστατης ομάδας Ρequod (Πίκουοντ). Ο Δημήτρης Ξανθόπουλος στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα επιτυγχάνει πολλά: να δώσει ένα ανάλαφρο αποτέλεσμα ακροβατώντας ανάμεσα στη μελαγχολία και στη φαιδρότητα. Να δημιουργήσει την αίσθηση φυσικότητας και φρεσκάδας αβίαστης ροής που μας παρασύρει στον κόσμο των τσεχοφικών ηρώων δίχως στιγμή πλήξης.

Ο Γλάρος του Τσέχωφ
Της Ματίνας Καλτάκη - LIFO

Έχω δει κι άλλες παραστάσεις του Γλάρου, αλλά ποτέ πριν δεν μου αποκαλύφθηκε τόσο καθαρά το αληθινό θέμα του έργου. Πιθανόν γιατί οι αγωνίες των ηθοποιών στην παράσταση του Δημήτρη Ξανθόπουλου συναντιούνται κατά σημεία με τις απορίες και τις αγωνίες των προσώπων του έργου. Άμεση και μοντέρνα, με χιούμορ, σπαρακτική κατά στιγμές, χάρη στον Τρέπλιεφ του Γιάννη Κλίνη, η παράσταση σε κατακτάει από το πρώτο λεπτό για να σ' αφήσει στο τέλος, θαρρείς μισό λεπτό αργότερα, βαθιά συγκιννημένο.

Η παράσταση θα παιχτεί μόνο για μια βραδιά στις 28 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 9:30 μμ. Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας, Κάστρο του Αγίου Αντρέα. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ

Σχόλια