ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ, του Χένρυ Ντέιβιντ Θορώ


Ο Κώστας Φιλίππογλου σαν δάσκαλος και φίλος με βοήθησε στο να αναζητήσω νέα μονοπάτια προσωπικής και κυρίως δημιουργικής έκφρασης, αλλά και ήταν αυτός που μου παρουσίασε για πρώτη φορά τον συναρπαστικό "πλανήτη" που ονομάζεται Complicite.

Πέρα από σημαντικός δάσκαλος (έχει δημιουργήσει και σχολή στην Αθήνα μαζί με τη χορογράφο Φρόσω Κόρρου) είναι και από τους πιο χαρισματικούς ηθοποιούς που ξέρω. Τελευταία φορά που κατάφερα να τον δω να "παίζει" ήταν στο "Ο Ροβινσώνας και ο Κρούσος" των Νίνο ντ’ Ιντρόνα και Τζάκομο Ραβίκιο στο θέατρο Πόρτα, μαζί με τον Γιώργο Συμεωνίδη και σε σκηνοθεσία της Lilo Baur.

Τώρα συνεργάζεται με τη χορογράφο Φρόσω Κόρρου και τον πολύ ταλαντούχο ηθοποιό και συγγραφέα Δημήτρη Κουρούμπαλη στο έργο του Χένρυ Ντέιβιντ Θορώ "Πολιτική Ανυπακοή" και "επινοήσανε" μια άκρως ενδιαφέρουσα παράσταση. Αποτελεί σίγουρα μια από τις προτεραιότητές μου όταν κατέβω Αθήνα.

Παρακάτω όλες οι βασικές πληροφορίες για την παράσταση όπως μπορείτε να τις δείτε στο δελτίο τύπου:

Παίζουν: Κώστας Φιλίππογλου, Δημήτρης Κουρούμπαλης

Πότε: Από 2 Ιανουαρίου 2012, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 21:30

Που: Γκαράζ Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης"

Τι: "Πολιτική ανυπακοή"

Πόσο: 10ευρώ

Διάρκεια: 60΄

Πληροφορίες: 210 3418550

Γιατί: Μετά την επιτυχημένη έναρξη στο πλαίσιο του 2ου Low Budget Festival η "Πολιτική ανυπακοή" επανέρχεται το 2012 στο υπόγειο γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Οι δύο performer παραθέτουν τα προσωπικά τους βιώματα, σκηνές εμπλοκής με το ελληνικό κράτος, τα σημεία ταύτισής τους με το κείμενο του Θορώ και μέσα από μια σκηνοθεσία που στηρίζεται στις τεχνικές του δημιουργικού και σωματικού θεάτρου, αλλάζουν χώρους, χρόνους, χαρακτήρες και διαθέσεις εν ριπή οφθαλμού, συνεπαίρνοντας το θεατή σʼ ένα ταξίδι θεατρικό με όχημα ένα ισχυρό πολιτικό κείμενο με σύγχρονο λόγο

Δύο ερμηνευτές, ένα κείμενο - μανιφέστο και μια εικαστική παρέμβαση με εξαιρετική εκφραστική δύναμη συνθέτουν την παράσταση που προκάλεσε τις καλύτερες εντυπώσεις. Ο Θορώ έγραψε την πολιτική ανυπακοή το 1849 και 163 χρόνια μετά ο λόγος του παραμένει εξαιρετικά επίκαιρος. Μιλάει για την υγιή αντίδραση σʼ ένα άδικο κράτος, μιλάει για την ατομική τοποθέτηση απέναντι στους παράλογους φόρους, μιλάει για την ισχυρή φωνή μιας συσπειρωμένης μειοψηφίας που μπορεί να είναι ακατανίκητη.

Η Φρόσω Κορρού, ο Δημήτρης Κουρούμπαλης και ο Κώστας Φιλίππογλου επισκέπτονται το κείμενο αυτό προσαρμόζοντάς το στην "σουρεαλιστική" πραγματικότητά της χώρας μας, πετυχαίνοντας να δημιουργήσουν μια conceptual επιθεώρηση χωρίς βωμολοχίες και φθηνό χιούμορ. Μιλάνε για την πολιτεία που σου κόβει το ρεύμα, για την αντίδραση στο κατεστημένο που περιορίζεται μόνο σε εμπαθή συνθήματα, για την πλειάδα τρελών φόρων, την αύξηση της ανεργίας, το πόσο όμορφα μπορεί να αισθανθεί κανείς μόλις απομακρυνθεί από το κράτος έστω και λίγο, και βάζοντας στο στόχαστρο την ατομική ευθύνη, σκηνοθετούν μια παρωδία των ζωών μας.

Η παράσταση περιέχει πλούσια στοιχεία από τη βιογραφία του Χένρυ Ντέηβιντ Θορώ, τα οποία σκιαγραφούν έναν άνθρωπο με συνείδηση και πολιτική ευθύνη που θα μπορούσε και σήμερα ακόμα να κινείται και να σκέπτεται ανάμεσά μας.

Το εικαστικό περιβάλλον επιμελημένο από τον καλλιτέχνη Γιάννη Πέτσα, συμβάλλει στην διαχρονική προσέγγιση του τόπου και του χρόνου, την στιγμή που όταν είναι απαραίτητο καταφέρνει να δημιουργήσει πολύ συγκεκριμένο χώρο και χρόνο για τις ανάγκες της παράστασης.

Συντελεστές:
Δημιούργια: Φρόσω Κορρού, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Κώστας Φιλίππογλου
Εικαστική παρέμβαση: Γιάννης Πέτσας
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Φωτογραφίες: Ελένη Ταζέ

Σχόλια