Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας - Ομάδα βλακlist - Θέατρο BADMINTON


Με τον Federico είχα μια εξαιρετική συνεργασία στην τελευταία θεατρική παραγωγή της εταιρείας Play-Full το 2009, Labyrinthe. Πρόκειται για μια από τις πιο δημιουργικές συνεργασίες που είχα στο θέατρο και για ένα αναμφισβήτητο ταλέντο. Και χαίρομαι που μια ομάδα σαν τη βλακlist τολμάει να "παίξει" με ένα έργο του Σαίξπηρ και να εφαρμόσει σε αυτό τον "κώδικα" του σωματικού θεάτρου, το παιχνίδι, τον αυτοσχεδιασμό (προτιμότερη η λέξη βέβαια στα αγγλικά, improvisation, δηλαδή βελτίωση-ανάπτυξη), αλλά και την εγρήγορση μιας ομάδας ηθοποιών που ασχολούνται με το θέατρο της επινόησης (devised theater). Αν δεν έχετε κλείσει θέσεις, ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ!!!

Παρακάτω όλες οι βασικές πληροφορίες της παράστασης όπως μπορείτε να τις βρείτε στο δελτίο τύπου.

ΌΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ
του William Shakespeare

18/1/2012 – 5/2/1012 στο
BADMINTON Backstage Theatre Festival

Από τους δημιουργούς των έργων "The Theatre Case" και "Το νησί", μια ρομαντική κωμωδία σε πέντε πράξεις με την υπογραφή του William Shakespeare.

Όταν δύο ζευγάρια από ματαιωμένους εραστές, ένα μπουλούκι απο αδέξιους ερασιτέχνες ηθοποιούς, ένα ζευγάρι αντιμαχόμενων υπερφυσικών ξωτικών και ένα ερωτικό φίλτρο που πήγε στραβά, ενώνονται μέσα σε ένα μαγεμένο φεγγαρόλουστο δάσος, υπό την ξέφρενη ατμόσφαιρα ενός βασιλικού γάμου, το αποτέλεσμα είναι ένα ασύγκριτο μείγμα ευθυμίας και μαγείας.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
Ένα "Όνειρο" και δη "Καλοκαιρινής Νύχτας". Ξεκινώντας από το ίδιο το κείμενο του Σαίξπηρ και χρησιμοποιώντας μια νέα, πρωτότυπη μετάφραση, ειδικά γραμμένη για το συγκεκριμένο εγχείρημα της ομάδας, που δημιουργήθηκε από τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, αλλά και με πιστότητα στη γραφή του Σαίξπηρ, το κείμενο "Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας" θα παρουσιαστεί σε ολόκληρο το εύρος του.

Χρησιμοποιώντας την αισθητική που θα αναπτυχθεί στην παράσταση, θα είναι μια κοντινή και παραπλήσια εκδοχή στον ελισαβετιανό τρόπο παρουσίασης του θεάτρου, όπου τα σκηνικά και τα κοστούμια υπήρξαν μινιμαλιστικά και το βάρος έπεφτε στην ενσάρκωση του κειμένου από τον ηθοποιό. Δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο χώρο, να αναπνεύσει με διάφορους τρόπους και να δημιουργήσει διαφορετικά επίπεδα δράσης. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτυγχάνεται η σκηνική αφαίρεση, αλλά συγχρόνως και ο νοηματικός και δραματουργικός πλουραλισμός.

Στο συγκεκριμένο έργο, πάντα υπάρχει η ερώτηση του πώς να επιτευγχθεί το στοιχείο της μαγείας επί σκηνής. Τι τρόπους να χρησιμοποιήσει κανείς, βασισμένους σε τι, για να δείξει τη μαγεία και τα εξωπραγματικά πρόσωπα του έργου, την Τιτάνια, τον Όμπερον, τα ξωτικά κλπ; Σε παράξενα κοστούμια, σε σκηνική μηχανική υποστήριξη; Μπορεί το ίδιο ή και ακόμα πιο ισχυρό εφέ να δημιουργηθεί με μόνο μέσο το σώμα του ηθοποιού; Εμείς πιστεύουμε πως ναι. Και με αυτόν τον τρόπο το όλο στυλ της σκηνικής μας προσέγγισης είναι ένας συνδυασμός του κλασσικού κειμένου μαζί με τις τεχνικές κίνησης του σώματος.

Στόχος μας είναι το "Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας", ένα από τα πιο σημαντικά κλασσικά θεατρικά κείμενα της Δυτικής Λογοτεχνίας, να επικοινωνηθεί με τη δική μας σύγχρονη φρέσκια ματιά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία, Σκηνικά, Σχεδιασμός Φωτισμών: Federico Nieto – El’ Gazi

Μετάφραση, Κοστούμια, Εικαστική Επιμελια: Μαργαρίτα Αμαραντίδη

Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Τζιουβάρας

Κατασκευή Σκηνικού: Δημήτρης Δημόπουλος, βλακlist

Graphic Design: Γιώργος Μ. Αμαραντίδης (meteoros)

Α Βοηθός Σκηνοθετη: Κωνσταντίνα Αρκουλή

Β Βοηθός Σκηνοθετη: Μαίρη Παπαθανασίου

Βοηθός Κοστουμιών: Μυρτώ Κοσμοπούλου

Σωματική Προετοιμασία: Νατάσα Ζαγκλή

Τεχνική Υποστήριξη: Αλέξανδρος Οικονόμου

ΔΙΑΝΟΜΗ
Οι Αθηναίοι:
* Θησέας, Δούκας της Αθήνας Κώστας Φυτίλης
*Ιππολύτη, Βασίλισσα των Αμαζόνων, μνηστή του Θησέα Μαργαρίτα Αμαραντίδη
* Φιλόστρατος, τελετάρχης του Θησέα Νάντια Καβουλάκου
* Αιγέας, πατέρας της Ερμίας, την εξαναγκάζει να παντρευτεί τον Δημήτριο Γιάννης Ηλιόπουλος
* Λύσανδρος, ερώτευμένος με την Ερμία και την Ελένη Σάββας Κοβλακάς
* Δημήτριος, ερωτεμένος με την Ερμία και την Ελένη Θάνος Αλεξίου
* Ερμία, ερωτευμένη με τον Λύσσανδρο Νάντια Παυλάκη
* Ελένη, ερωτευμένη με τον Δημήτριο Νατάσα Ζαγκλή

Ακολουθία του Θησέα:
Χάρης Αποστολάκος, Αλέξανδρος Βαμβούκος, Asadour Goudikian, Δημήτρης Παπαδάτος, Νίκος Ρουμπάκης,

Υπερφυσικοί Χαρακτήρες:
* Πουκ, κλπ, (ή Ρόμπιν Καλό Πλάσμα), υπηρέτης του Όμπερον Νάντια Καβουλάκου
* Όμπερον, Βασιλιάς των Ξωτικών Κώστας Φυτίλης
* Τιτάνια, Βασίλισσα των Ξωτικών Μαργαρίτα Αμαραντίδη

Ξωτικά, υπηρέτριες της Τιτάνιας (ακόλουθοί της)(σερβάντες του Πάτου):
* Μπιζελάνθης, νεράιδα Asadour Goudikian
* Aραχνουφάδης, νεράιδα Δημήτρης Παπαδάτος
* Πεταλουδάκης, νεράιδα Χάρης Αποστολάκος
* Σιναπόσπορος, νεράιδα Νίκος Ρουμπάκης

Άλλα Ξωτικά:
Γιάννης Ηλιόπουλος

Ο Θίασος (ή οι Μάστορες):
* Πέτρος Κυδώνης, ο μαραγκός, αρχηγός της ομάδας Asadour Goudikian
* Νικόλαος Πάτος, υφαντής, παίζει τον Πύραμο στην παραγωγή του θιάσου "Πύραμος και Θίσβη" Αλέξανδρος Βαμβούκος
* Φραγκίσκος Ζουρνάς, ο επιδιορθωτής φυσερών, παίζει τη Θίσβη Γιάννης Ηλιόπουλος
* Ροβέρτος Πειναλέος, ο ράφτης, παίζει το Φεγγαρόφως Δημήτρης Παπαδάτος
* Θωμάς Μουσούδης, ο γανωματής, πάιζει τον Τοίχο Νίκος Ρουμπάκης
* Φωλίτσας, ο κουφωματάς, παίζει το Λιοντάρι Χάρης Αποστολάκος

INFO
ΤΕΤΑΡΤΗ - ΚΥΡΙΑΚΗ 18/1/2012 – 5/2/1012, 20:15
ΘΕΑΤΡΟ ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ
ΆΛΣΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ, ΓΟΥΔΗ
www.ticketservices.gr
ΤΗΛ.: 211 10 86 024, 210 88 40 600
Και στα ταμεία του θεάτρου
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική είσοδος: 15 €
Φοιτητικό: 9 €

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η ΟΜΑΔΑ
βλάκας ο [vlákas] O3 : 1. άτομο που χαρακτηρίζεται από χαμηλό διανοητικό επίπεδο• ηλίθιος*, κρετίνος*. ANT έξυπνος: Δεν μπορεί να καταλάβει, είναι ~. Για βλάκα με περνάς; Tι ~, Θεέ μου, αυτός ο άνθρωπος! Kάνω / παριστάνω το βλάκα, προσποιούμαι ότι δεν καταλαβαίνω κτ. (έκφρ.) ~ με περικεφαλαία / με πατέντα, πολύ βλάκας. ένας ~ και μισός*. 2. ως βρισιά: Kάτσε κάτω, ρε βλάκα. Σου μιλάω, βρε βλάκα, δεν καταλαβαίνεις; 3. (ψυχιατρ.) άτομο με ανεπαρκώς ανεπτυγμένη ευφυΐα• (πρβ. ιδιώτης, ηλίθιος). [λόγ. αρχ. βλάξ, αιτ. βλάκα]

Ο Σαίξπηρ λέει πώς "όλη η γή είναι μια σκηνή" και πώς θέατρο "είναι μια ιστορία υπομένη απο ένα βλάκα" και επίσης "ο βλάκας νομίζει πως είναι σοφός, ενώ ο σοφός το ξέρει ότι είναι βλάκας". Έτσι και η ομάδα βλακlist επιλέγει να δουλεύει και να βλέπει το θέατρο ως ένας "βλάκας", σαν ένα παιδί που με αφελή κι αθώα ματιά ανακαλύπτει τον κόσμο.

Η ομάδα μας ασχολείται κατά κύριο λόγο με ένα θέατρο που έχει στο κέντρο του τον ηθοποιό και κινείται σε ένα λιτό πλαίσιο σκηνικών μέσων (σκηνικά, κοστούμια), χρησιμοποιώντας λύσεις θεατρικές στη ρίζα τους. Δίνει μεγάλη σημασία στο ομαδικό πνεύμα, στηρίζει την ομαδική προσπάθεια προς ένα κοινό όραμα και είναι ανοιχτή σε αυτή, γι’αυτό και οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες των μελών της ομάδας μπορεί να ποικίλουν σε σχέση με τις ανάγκες της εκάστοτε παραγωγής.

Η δουλειά της ομάδας βλακlist βασίζεται στην έρευνα, τον αυτοσχεδιασμό και την συνεργασία μέσω του παιχνιδιού και των κανόνων που τον διέπουν καθώς επίσης και στην ανάγκη του ηθοποιού να απολαμβάνει το κάθε δευτερόλεπτο πάνω στη σκηνή, να αγαπά τα λάθη του και να τα κάνει δημιουργικά δικά του.

Μέριμνα της ομάδας είναι η δημιουργία ενός θεάτρου ζωντανού και συναρπαστικού, πλούσιο σε εικόνες, που ξυπνά το ενδιαφέρον του θεατή σε έναν κόσμο πέρα από την πραγματικότητα, εγείροντας του την φαντασία.

Η ομάδα είναι επίσης ανοιχτή σε συνεργασίες και με άλλους καλλιτέχνες για την υλοποίηση της κάθε παραγωγής.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΜΑΔΑΣ
Η ομάδα ιδρύθηκε το 2009 από τους ηθοποιούς: Μαργαρίτα Αμαραντίδη, Χριστίνα Δενδρινού, Σάββα Κοβλακά και τον Federico Nieto-El’ Gazi.

Η πρώτη παράσταση με τίτλο "The Τheater Case" δημιουργήθηκε με σκοπό να συμμετάσχει στο "Devised Theatre Festival" του Θεάτρου του Νέου Κόσμου στην Αθήνα, διαγράφοντας από τότε μια μεγάλη πορεία. Πήρε μέρος στο Going Youth Festival 09 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Έπειτα παίχτηκε στο Θέατρο Ειλισσός για τέσσερις μήνες, από τον Οκτώβριο ως τον Φεβρουάριο του 2009 με μεγάλη επιτυχία. Επίσης πήρε μέρος στο Bob Theatre Festival 2010 στο Θέατρο Χώρα. Επιπλέον, βγήκε εκτός των πυλών της Αθήνας, εκπροσωπόντας την Ελλάδα και την Κολομβία στο διεθνές θεατρικό Φεστιβάλ "The Black Box" στο Plovdiv (Φιλιππούπολη) στη Βουλγαρία, ενώ παίχτηκε επίσης στην Κρήτη και στη Θεσσαλία. Αμέσως μετά έδωσε τον τελευταίο κύκλο παραστάσεων στο Θέατρο Βικτώρια από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβρη του 2010.

Το δεύτερο έργο της ομάδας, οι βλακlist συνεργάστηκαν με την θεατρική ομάδα Nota Bene. (Η Nota Bene είχε ανεβάσει τρία μονόπρακτα του Αμερικάνου συγγραφέα Israel Horovitz με γενικό τίτλο παράστασης "Σκηνικές Οδηγίες" στο Ιλίσια Βολανάκης. Τα τρία μονόπρακτα είναι η πρώτη φορά που παρουσιάστηκαν στα Βαλκάνια). Μαζί δημιούργησαν την παράσταση με τίτλο "Το Νησί", το οποίο παίχτηκε στο "Θέατρο Ειλισσός" από τον Οκτώβριο του 2010 ως τέλη Ιοανουαρίου 2011, καθώς και στο Bob Theatre Festival 2011.

Σχόλια