COUNTING THE KNOTS - GRIMMKNOT FESTIVAL


Με μεγάλη χαρά παρακολουθώ την πολύ σημαντική πρωτοβουλία των υπεύθυνων της Knot Gallery στην Αθήνα δημιουργώντας ένα θεματικό φεστιβάλ με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την πρώτη έκδοση των παραμυθιών των αδερφών Grimm.

Χωρίς να είναι απαραίτητα η μοναδική δίοδος, αλλά προσωπική μου άποψη είναι ότι ο πολιτισμός θα οργανωθεί καλύτερα αν ομάδες και καλλιτέχνες συντονιστούν με παρόμοιο τρόπο όπως γίνεται στο GRIMMKNOT festival. Επιπλέον, τέτοιες πρωτοβουλίες και φεστιβάλ είναι πιο εύκολο να ελκύσουν δυο-τρεις χορηγούς - αν έχουν μείνει και αυτοί - που θα υποστηρίξουν οικονομικά "μη-εμπορικά" (να το πω), "μη-μαζικά" (ίσως...) "καλλιτεχνικά προϊόντα".

Για να καταλήξω, χρειάζονται ουσιαστικές ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ και πρωτοβουλίες που διαφορετικοί καλλιτέχνες θα συνεργαστούν σε κοινή στέγη!!! Για έναν ουσιαστικό διάλογο. Άλλωστε το να πάει κάποιος σε κάποιο φεστιβάλ που θα μάθει περισσότερες πληροφορίες για το έργο των Αδερφών Grimm, από τη σύνδεση με την ελληνική παράδοση, μέχρι τη μεταφραστική διαδικασία ή την προσέγγιση ενός σκηνοθέτη και να παρακολουθήσει από μια πειραματική παράσταση μέχρι μια ηχητική εγκατάσταση, δεν νομίζω ότι είναι μια εμπειρία (τουλάχιστον στο αγαπημένο μας Ελλαδιστάν) που έχει κανείς καθημερινά...

Παρακάτω θα βρείτε τις πληροφορίες όσον αφορά τη διάλεξη στις 9 και 10 Οκτώβρη, όπως περιλήφθηκαν στο newsletter από τη KNOT gallery:

Παράθεση
Πέραν των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, το φεστιβάλ GRIMMKnot που οργανώνει η ΚΝΟΤ Gallery για τα 200 χρόνια από την πρώτη έκδοση των παραμυθιών των αδερφών Γκριμ θα προσφέρει στο Αθηναϊκό κοινό ένα διήμερο διαλέξεων για τα παραμύθια των Γκριμ και τις πολλαπλές μεταμορφώσεις τους ανά τους αιώνες με έξι εκλεκτούς ομιλητές από τον καλλιτεχνικό και πανεπιστημιακό κόσμο της Ελλάδας και του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, η μεταφράστρια των παραμυθιών των αδελφών Γκριμ Μαρία Αγγελίδου θα μιλήσει για την μεταφραστική διαδικασία, η κοινωνική ανθρωπολόγος Άννα Αγγελοπούλου θα συνδέσει τα Γερμανικά παραμύθια με την Ελληνική παράδοση, ενώ η καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου Πόρτα Ξένια Καλογεροπούλου θα μιλήσει για τη δουλειά της Μικρής Πόρτας πάνω στα παραμύθια των Γκριμ. Την Τετάρτη 10/10, η επίκουρη καθηγήτρια Ιστορικής Μουσικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δανάη Στεφάνου και ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης θα μιλήσουν για τις μουσικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις του παραμυθιού του Κυανοπώγωνα. Την κεντρική διάλεξη θα την αναλάβει η διεθνούς κύρους ακαδημαϊκός Maria Tatar από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Παράθεση

 Και παρακάτω οι πληροφορίες για την παράσταση "Στο Κάστρο του Κυανοπώγωνα", που ήδη παρουσιάζεται:

Παράθεση
Σκηνοθεσία, διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Θέμελης Γλυνάτσης 
Χορογραφία: eekuipoiz (Marion Renard - Χρήστος Καούκης)
Μουσική: Γιάννης Κοτσώνης 
Κοστούμια: Μαργαρίτα Δοσούλα


Παίζουν οι: Χρήστος Καούκης, Marion Renard, Γιώργος Σεραφειμίδης, Δανάη Στεφάνου και Γεωργία Καρύδη

Με βάση την διασκευή του γνωστού παραμυθιού από τον Ούγγρο συγγραφέα Bela Balazs και τον συνθέτη Bela Bartok, η παράσταση εξερευνά το ταμπού της εξερεύνησης των μύχιων μυστικών ενός ζευγαριού, τις αναπαραστάσεις του αρσενικού και του θηλυκού και την ψυχαναγκαστική επανάληψη των χαρακτήρων της ιστορίας, παγιδευμένοι ο καθένας στη δική του αφήγηση.

Ημέρες Παραστάσεων: 16, 17, 18, 22, 23, 24, 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2012
Ώρα Έναρξης: 21:00
Διάρκεια: 40 λεπτά
Τιμή εισιτηρίων: 8ευρώ, 12ευρώ
Παράθεση

Επιπλέον, θα παρουσιαστούν (πληροφορίες από το site του festival):

Ηχητική εγκατάσταση: Παραμύθι - märchen

Σύλληψη, δραματουργία: Δημήτρης Δημόπουλος
Μουσική, ηχητικός σχεδιασμός: Γιώργος Πούλιος

Τα αυτιά ενός εμβρύου αρχίζουν να σχηματίζονται την όγδοη εβδομάδα της κύησης και έχουν σχηματιστεί πλήρως την εικοστή-τέταρτη εβδομάδα. Από την εικοστή εβδομάδα το έμβρυο μπορεί να ακούει και στο τρίτο τρίμηνο της κύησης η αίσθηση της ακοής είναι πλήρως ανεπτυγμένη. Μπορεί και αντιλαμβάνεται τους ήχους που δημιουργούνται από το σώμα της μητέρας του, αλλά και ήχους από το εξωτερικό περιβάλλον. Ας του διαβάσουμε ένα παραμύθι. Και ας ακούσουμε τι ακούει.

Ημέρα Παρουσίασης: 13 Οκτωβρίου 2012
Διάρκεια: 50 λεπτά.
Τιμές εισιτηρίων: 10ευρώ














Παιδικό Θέατρο: Χάνσελ + Γκρέτελ


Μετάφραση και αφήγηση: Μαρία Αγγελίδου
Σκηνοθεσία: Θέμελης Γλυνάτσης 
Μουσική: Γιάννης Κοτσώνης
Σκηνικά: Αδριανός Ζαχαριάς
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Ηθοποιοί: Βάσω Ζαφειροπούλου, Γιώργος Σεραφειμίδης
Η μεταφράστρια των παραμυθιών Γκριμ Μαρία Αγγελίδου ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή για να αφηγηθεί το γνωστό παραμύθι των δυο παιδιών που συναντούν την κακιά μάγισσα μέσα στο δάσος και καταφέρνουν να την ξεγελάσουν. Μαζί με την αφηγήτρια, δυο ηθοποιοί με πολυετή εμπειρία στο παιδαγωγικό θέατρο θα αναβιώνουν το παραμύθι μέσω της κίνησης, του παιχνιδιού, του χορού και της ζογκλερικής τεχνικής, μέσα σε ένα εντυπωσιακό εικαστικό περιβάλλον που συνδυάζει την αισθητική του θεάτρου σκιών με την αφήγηση και τη δράση. Παράλληλα, η παράσταση θα πλαισιώνεται από ένα μουσικό περιβάλλον βασισμένο σε ήχους από παιδικά παιχνίδια. Η παράσταση θα έχει επίσης διαδραστικό χαρακτήρα, δίνοντας την ευκαιρία στους μικρούς θεατές να συμμετέχουν στη ροή του παραμυθιού και έτσι να γίνουν μέρος της θεατρικής δράσης.

Ημέρες Παραστάσεων: 4, 11, 18 Νοεμβρίου2012
Ώρα έναρξης: 11:00
Διάρκεια: 40 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 5ευρώ (για παιδιά κάτω των 15 χρονών), 10ευρώ (για ενήλικες)

Συναυλία: Αδελφός και αδελφή / Η μικρή χιονάτη









Οι Acte Vide και ο Άγγελος Κυρίου αποδομούν και αναπλάθουν ηχητικά τα παραμύθια "Αδελφός και αδελφή" και "Η μικρή Χιονάτη", δημιουργώντας τις δικές τους αφαιρετικές προσωπικές αφηγήσεις.

Ημέρα: 18 Νοεμβρίου 2012
Ώρα έναρξης: 21:00
Διάρκεια: 40λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 5ευρώ
















Performance: Grimm (x)5

Με τις: Όλγα Μπρούμα, Μιχαήλα Πλιαπλιά, Γιώτα Κότικα, Γρηγορία Βρυττία, Αναστασία Κότσαλη

Πέντε γυναίκες εικαστικοί καταθέτουν τις ιδιαίτερες ερμηνείες τους πάνω σε έξι πασίγνωστα παραμύθια των αδερφών Γκριμ. Οι εγκαταστάσεις και οι performances θα αλληλοσυνδέονται, άλλοτε ηθελημένα, άλλοτε τυχαία, προσφέροντας στο κοινό μια μοναδική εμπειρία θέασης και ακρόασης.

 Όλγα Μπρούμα: Η Ωραία Κοιμωμένη
Το κρεβάτι ως κατασκευή, έχει σκοπό να αποτελέσει το εικαστικό περιβάλλον για μια δράση που έχει ως πρώτη ύλη τη νάρκωση και την αναμονή.

Μιχαήλα Πλιαπλιά: SangueAlto
Μια εγκατάσταση που αποτελείται από ένα λευκό πανωφόρι, αναρτημένο από ένα γάντζο και εφαπτόμενο με επιφάνεια κόκκινου υγρού (εν είδει αίματος) εμπεριεχομένου σε μεταλλική δεξαμενή. Το υγρό ανέρχεται διαβρέχοντας το πανωφόρι, μετατρέποντας βαθμιαία το χρώμα του σε κόκκινο.

Γιώτα Κότικα: GrimStories
Η εγκατάσταση θυμίζει μια εστία και είναι σε διαστάσεις ενός διπλού κρεβατιού, ή ενός μικρού δωματίου που θυμίζει κουκλόσπιτο. Εξωτερικά φαντάζει χαρωπό και όμορφο. Αυτή η αίσθηση ωστόσο καταρρίπτεται όταν ο θεατής προσπαθήσει να δει το περιεχόμενο της κατασκευής μέσα από τη μικρή πόρτα ή τα διάσπαρτα παράθυρα και όταν αντικρύζει ένα αιθέριο εφηβικό λευκό φόρεμα, το οποίο ωστόσο είναι εγκλωβισμένο σε μαύρα νήματα που θυμίζουν ιστό αράχνης.

Γρηγορία Βρυττία: Repunzel
Το έργο περιλαμβάνει ένα τετράδιο με το όνειρο της Ραπουνζέλ και την εικαστικό να το συνοδεύει σε ρόλο ζωντανού "παιχνιδιού" (στην παράδοση του ζωντανού γλυπτού). Με μια κατασκευή στο κεφάλι της που μοιάζει με κοκάλινο κλουβί και ρούχα που παραπέμπουν σε παλιό παιχνίδι, η εικαστικός προστατεύει το τετράδιο από το κοινό, ψιθυρίζοντας μόνο αποσπάσματα από το παραμύθι.

Αναστασία Κοτσάλη: Η κανάτα με το γάλα
Σκηνή από την όπερα του Engelbert Humperdinck "Handelund Gretel", βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι των αδερφών Γκριμ.

Ημέρα παρουσίασης: 24 Νοεμβρίου 2012
Τιμές εισιτηρίων: 10ευρώ

Performance: Το κόκαλο που τραγουδούσε



Σύλληψη-σκηνοθεσία: Σοφία Μαραθάκη, Βασίλης Τζαβάρας

Μια παράσταση-αφήγηση ενός παραμυθιού που προσπαθεί να αποκαλύψει τη σκοτεινή του πλευρά. Με τη συνεργασία της μουσικής, του λόγου και της κίνησης η παράσταση προτείνει ένα τοπίο που ανοίγει τόσο τη φαντασία των συντελεστών, όσο και των θεατών. Η προσέγγισή της παράστασης αναδεικνύει την έννοια του παιχνιδιού όπως αυτή μπορεί να οριστεί μέσα από την πρακτική των παραλλαγών στο ίδιο θέμα ή μέσα από τις ασκήσεις ύφους του Ραιημόν Κενώ. Τα υλικά για αυτό το στόχο είναι αυτά του φτωχού θεάτρου (σώμα και φωνή), της τεχνολογίας (μουσική ηχογραφημένη αλλά και ζωντανή) και της αφήγησης (παραμύθι, ενεργοποίηση της φαντασίας).Το συγκεκριμένο παραμύθι επιλέχθηκε επειδή κινείται σε μια γραμμή σκληρότητας και αρχετυπικών συμβόλων, εγκλήματος και απονομής δικαιοσύνης. Επειδή το δίκιο είναι ένα μεγάλο ζητούμενο σήμερα, το γεγονός πως ο ήρωας του παραμυθιού δικαιώνεται μετά θάνατον φαντάζει επίκαιρο. Η ιδέα των ψυχών που δεν αναπαύονται παρά μόνο όταν αποκαλυφθεί η αλήθεια είναι ένα μοτίβο επαναλαμβανόμενο στα παραμύθια και μπορεί να εμπνεύσει έναν αγώνα συνεχή προς αυτή την κατεύθυνση.

Ημέρα παρουσίασης: 8 Δεκεμβρίου 2012
Διάρκεια: 60λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 10ευρώ

Όπερα: Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο (καλός) λύκος



Μουσική-μουσική διεύθυνση-σκηνοθεσία: Χαράλαμπος Γωγιός
Κείμενο: Γιάννης Φίλιας
Συνεργάτης σκηνοθέτης: Κώστας Κουτσολέλος
Σκηνικό-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Μετά την επιτυχία της ελληνογερμανικής παραγωγής YasouAida! στο Βερολίνο, τη Θεσσαλονίκη και το Φεστιβάλ Αθηνών, «Οι όπερες των ζητιάνων» «επιστρέφουν στις ρίζες» παρουσιάζοντας ξανά το έργο που αποτέλεσε τη βάση για την πρώτη τους παράσταση, την όπερα του Χαράλαμπου Γωγιού, "Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο (καλός) λύκος" (1998). «Όπερα-παρωδία» που «χτυπά στο μπλέντερ» το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας μαζί με γνωστές όπερες, παιδικά τραγούδια και τηλεοπτικές διαφημίσεις κάνοντας ένα θρασύ σχόλιο στις σχέσεις των φύλων λίγο πριν το τέλος του 20ού αιώνα, η νεανική όπερα του Χαράλαμπου Γωγιού αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα ελληνικά μουσικοθεατρικά έργα των τελευταίων ετών, μετρώντας ήδη δύο επιτυχημένα ανεβάσματα (Θέατρο Πολύτεχνο, 1998 και Θέατρο Ροές, 2005), επανειλημμένες ραδιοφωνικές μεταδόσεις και μία εμπορική ηχογράφηση από την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Το καινούργιο της ανέβασμα στο πλαίσιο του φεστιβάλ GRIMMKnot φιλοδοξεί να προτείνει ένα νέο, «αντάρτικο» και underground (κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά) μοντέλο ανεβάσματος φθηνού και σύγχρονου μουσικού θεάτρου, αναδεικνύοντας παράλληλα τη σκοτεινή και διαβρωτική διάσταση του πρωτότυπου υλικού.

Ημέρες παραστάσεων: 15, 16, 17 Δεκεμβρίου 2012
Ώρα έναρξης: 21:00
Διάρκεια: 60λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 10ευρώ, 15ευρώ

 Performance: Σταχτοπούτα

Σύλληψη-σκηνοθεσία: Χρυσάνθη Σιέμπου, Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου
Χορεύτρια στο video: Ινώ Ρήγα
Πιάνο: Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου
Μουσική επιμέλεια: Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου
Video: Χρυσάνθη Σιέμπου

Με αφορμή το παραμύθι "Η Σταχτοπούτα" θα ταξιδέψουμε σε έναν κόσμο όπου οι ταυτίσεις δεν κάνουν σεξουαλικές διακρίσεις. Η μαγεία του έρωτα και της προσμονής ξεδιπλώνονται ανεξαρτήτως ηλικίας και σεξουαλικού φύλου.

Ημέρες παρουσίασης: 22, 23, 24 Δεκεμβρίου 2012
Ώρα έναρξης: 21:00
Διάρκεια: 40λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 10ευρώ

Δεν έχω παρά να ευχηθώ πολύ καλή επιτυχία και ο κόσμος να αγκαλιάσει μια πρωτοβουλία, που πρέπει να αποτέλεσει πρότυπο οργάνωσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας.













Σχόλια