FAUST, Επεισόδιο 3, Φλόγες - Soundtrac-es by Chico @ Random Access Radio






Ο Δρ. Φάουστ βλέπει τους γονείς του στις φλόγες. Σαν να επαναφέρει τη στιγμή του θανάτου τους, που παρακολούθησε μικρός, όταν τους κάψανε στρατιώτες για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού.

Ο φλεγόμενος πατέρας του πλησιάζει την εξίσου φλεγόμενη μητέρα. Της ζητάει να χορέψει μαζί του. Αυτή δέχεται και αρχίζουν να χορεύουν το φλεγόμενο βάλς τους, ενώ ο Δρ Φάουστ τους παρακολουθεί με τα μάτια ενός μικρού παιδιού.

Είναι να ρωτάς, γιατί η καρδιά σου
Τρέμοντας στο στήθος σου μαγκώνει;
Και πόνος ανεξήγητος στα σωθικά σου
Τον πόθο της ζωής νεκρώνει;
Αντί τη ζωντανή τη φύση
Δώρο Θεού για τους θνητούς
Κάπνας και μούχλας σήψη
Με ζώνουν, μαζί με σκελετούς!


Δρ. Φάουστ, Δρ. Φάουστ... (σαν σε όνειρο).

Μπροστά του η ομάδα επιστημόνων, υπεύθυνων του καταφυγίου.

Επιστήμονας1: Δρ. Φάουστ, που ταξιδεύει ο νους σας;

Δρ. Φάουστ: Συγνώμη, παρασύρθηκα για λίγο από τις σκέψεις μου.

Επιστήμονας2: Ελπίζουμε να μην το παθαίνετε συχνά. Για αυτό που θα σας ζητήσουμε θα χρειαστεί να μείνετε συγκεντρωμένος στο στόχο σας.

Επιστήμονας3: Δρ. Φάουστ, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, αν και ήσασταν αρκετά μικρός τότε, τον Χειμώνα του 2015, ο ιός Μεφίστο εξαπλώθηκε με ραγδαίους ρυθμούς θανατώνοντας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε όλη τη γη.

Επιστήμονας4: Επειδή η εξάπλωση ήταν ανεξέλεγκτη, ήταν άμεση και η στρατιωτική κινητοποίηση. Για αυτούς, που υπήρχαν υποψίες ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό, η εντολή ήταν να καίγονται άμεσα. Περιοχές ολόκληρες γίνανε στάχτη μέσα σε ώρες και δεν ήταν λίγες οι φορές που ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν μέσα στις φλόγες από τα στρατιωτικά άρματα.

Επιστήμονας1: Δρ. Φάουστ, έχετε μνήμες από τα γεγονότα που συνέβησαν στη ζωή σας τότε;

Δρ. Φάουστ: Θολές. Σαν να είναι κάποιο όνειρο.

Επιστήμονας5: Πολλές φορές τα θύματα ήταν υγιείς άνθρωποι. Δυστυχώς, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, ήταν οι αναγκαίες παράπλευρες απώλειες.

Επιστήμονας1: Οι υποψίες φυσικά δεν αποδεικνύονταν πάντα σωστές, αλλά, καταλαβαίνετε δεν θα έπρεπε να υπάρχει αμφιβολία για την κατάσταση της υγείας κανενός.

Επιστήμονας3: Οι επιζήσαντες μεταφέρθηκαν στους σταθμούς του μετρό, τους οποίους σφραγίσανε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελέσουν κρυσφήγετο.

Επιστήμονας2: Αυτό που ονομάζουμε σήμερα "Νέο Κόσμο".

Επιστήμονας4: Τριάντα σχεδόν χρόνια μετά, είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε πίσω. Ένα ταξίδι στο χρόνο με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Επιστήμονας2: Έχουμε δημιουργήσει μια χρονομηχανή. Η ιδέα μας είναι να στείλουμε κάποιον...

Επιστήμονας5: Κάποιον που εμπιστευόμαστε τις ικανότητές του. Και νομίζουμε ότι θα μας δώσει τα στοιχεία αυτά που χρειαζόμαστε.

Επιστήμονας3: Ώστε να προχωρήσουμε σημαντικά στο να ανακαλύψουμε κάποιο αντίδοτο στον ιό.

Επιστήμονας5: Ή να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού. Κάτι που βέβαια θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο που έχουμε αντιληφθεί το Μέλλον. Εννοώ το Παρόν, αλλά χωρίς τον Μεφίστο, χωρίς τον ιό, χωρίς τους μαζικούς θανάτους των μολυσμένων, χωρίς καταφύγια και ότι άλλο ζούμε ή για να το θέσω καλύτερα, αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως ζωή Σήμερα.

Επιστήμονας1: Για να μην μακρηγορούμε συνάδελφε, Δρ. Φάουστ, παρακολουθούμε με έντονο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των ερευνών σας. Απλά θεωρούμε ότι αν δεν γυρίσουμε στο Παρελθόν, να βρούμε σε ποια εργαστήρια δημιουργήθηκε ο εν λόγω ιός, οι έρευνές μας θα προχωράνε με ρυθμούς χελώνας. Πιστεύουμε ότι είστε ο καταλληλότερος για να συμμετάσχετε στο επόμενο αυτό βήμα της έρευνάς μας.

Επιστήμονας2: Δεν θα επιθυμούσαμε με τίποτα να χάσετε τον στόχο που είναι να βρείτε την προέλευση του ιού.

Επιστήμονας4: Θα θέλαμε επίσης να σας επισημάνουμε ότι η συγκεκριμένη μεταφορά στο χρόνο, ίσως έχει παρενέργειες στο σώμα ή το μυαλό σας, αν γίνει αρκετές φορές.

Επιστήμονας1: Η έρευνά σας θα πρέπει να είναι αποτελεσματική και να αποφύγετε τις περιττές μεταφορές μπρος-πίσω στο χρόνο.

Επιστήμονας5: Τι λέτε, λοιπόν, Δρ. Φάουστ;

Φάουστ: Εεε, δεν είχα... ιδέα.

Όλοι οι επιστήμονες μαζί: Σύμφωνοι κύριε Φάουστ. Ετοιμαστείτε άμεσα για τη μεταφορά.

Οι φύλακες σηκώνουν τον Δρ. Φάουστ από την θέση του και τον συνοδεύουν σε ένα τμήμα του καταφυγίου, που δεν γνώριζε καν ότι υπήρχε. Ανοίγει μια μεγάλη μεταλική πόρτα, πίσω από την οποία αποκαλύπτεται ένα σύγχρονο εργαστήρι. Στο κέντρο υπάρχει ένας επίσης μεταλλικός θάλαμος. Διάφοροι επιστήμονες-γιατροί κυκλοφορούν νευρικά στο εργαστήρι. Μια γυναίκα γιατρός ζητάει από τον Δρ. Φάουστ να γδυθεί, να φορέσει μια εξεταστική ρόμπα ασθενή και να ξαπλώσει σε ένα κρεβάτι. Διάφοροι άλλοι γιατροί εμφανίζονται για να του κάνουν ιατρικά τεστ. Όταν ολοκληρώνεται ο ιατρικός έλεγχος, τον συνοδεύει η ιατρός μέσα στον θάλαμο. Του ζητάει να βγάλει τη ρόμπα και του τοποθετεί αισθητήρες σε όλο το γυμνό του σώμα.

Γιατρός: Είστε έτοιμος Δρ. Φάουστ. Όταν κλείσει ο θάλαμος, θα ανάψει ένα μικρό φως, που θα αρχίσει να εξαπλώνεται. Ίσως πονέσετε, αλλά πριν ο πόνος γίνει αφόρητος ή σας προκαλέσει κάποια πληγή, θα έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά.

Η ιατρός εξέρχεται από τον θάλαμο.

Ένα μικρό φως ανάβει και ξαφνικά διάφορες ακτίνες εμφανίζονται που σκανάρουν το σώμα του Φάουστ. Οι ακτίνες αυτές γίνονται περισσότερες, διαπεραστικές. Ο Δρ Φάουστ αρχίζει να αισθάνεται διάφορα τσιμπήματα στο σώμα του. Γίνονται πιο έντονα. Το σώμα του αρχίζει να αντιδρά. Ο πόνος γίνεται μεγαλύτερος. Ο Δρ. Φάουστ αρχίζει να φωνάζει. Ενώ βλέπει τους γιατρούς να τον παρατηρούν με περιέργεια από τα παράθυρα του θαλάμου. Βλέπει τον θάλαμο να τυλίγεται στις φλόγες.

Σιωπή. Σκοτάδι. Κανένα συναίσθημα πόνου. Καμία σκέψη. Μπροστά του εμφανίζεται μια μορφή. Βλέπει τον εαυτό του. Είναι ο ίδιος. Μπροστά του στέκεται το ίδιο του το Πνεύμα.

Ακούει ένα θόρυβο από μακριά. Μια έντονη δροσιά χαϊδεύουν το σώμα του. Σηκώνει το κεφάλι του. Βρίσκεται σε ένα σκοτεινό σοκάκι. Η μεταφορά στο χρόνο πέτυχε. Αναπνέει χωρίς στολή. Σηκώνεται. Παίρνει βαθιές ανάσες και αφήνει το γυμνό σώμα του να αισθανθεί το ελαφρύ αεράκι.

Όταν σε καθοδηγεί η φύση
Θα ξαναβρείς την ψυχική πνοή
Η θέα αυτή με αγαλλιάζει
Και τις αισθήσεις μου γεμίζει μ' ηδονή
Νιώθω την ιερή χαρά να μ' αγκαλιάζει
Και πυρωμένη να κυλάει στο κορμί.
Νιώθω σα να πετώ!

Ο Δρ. Φάουστ περπατάει προς την έξοδο από το σοκάκι. Ξαφνικά βλέπει ανθρώπους να τρέχουν στους δρόμους. Αστυνομικοί επίσης να τους κυνηγούν. Κάποιοι πετάνε μολότοφ και πέτρες. Ο Δρ. Φάουστ αναρωτιέται από ποια επεισόδια εκείνης της χρονιάς στο Βερολίνο είναι οι σκηνές που ξετυλίγονται μπροστά του. Πριν ολοκληρώσει τη σκέψη του, ένας αστυνομικός του επιτίθεται και τον χτυπάει στο κεφάλι με γκλομπ.

Σημειώσεις


  1. Στο τρίτο επεισόδιο χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από το κεφάλαιο "Νύχτα" από το ίδιο το κείμενο του Γκαίτε σε μετάφραση του Πέτρου Μάρκαρη (σε πλάγια γραμματοσειρά).
  2. Για την ολοκλήρωση του "πόστερ" της συγκεκριμένης σειράς εκπομπών, σημαντική ήταν η βοήθεια του S/Tools.
  3. Η συμβολή του φίλου Γιώργου Οικονόμου στις μουσικές επιλογές του επεισοδίου είναι εξίσου σημαντική.

Σχόλια