ΣΧΟΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ (Μέρος 51ο), του Νίκου Τριανταφυλλόπουλου


"Happiness is when what you think, what you say, and what you do are in harmony" 
Mahatma Gandhi 

“Count your age by friends, not years. Count your life by smiles, not tears.” 
John Lennon 




264. Ερώτηση: Το να δεχόμαστε την ζωή όπως είναι, δεν δηλώνει κάποια παθητικότητα; 


Απολύτως όχι. Με την αποδοχή δεν εννοούμε παθητικότητα, μοιρολατρεία, απομόνωση, "έλα μωρέ, δεν βαριέσαι". Δεν εννοούμε πατάτες των καναπέδων. Αποδοχή σημαίνει πίστη στη ζωή. Πίστη πως τα πάντα είναι μια πρόκληση που θέλουμε να ανταποκριθούμε, όχι ένα πρόβλημα που μας διαλύει τη ζωή. Η ανεκτικότητα σημαίνει συγκέντρωση δύναμης για να αντιμετωπίσουμε τις καινούριες προκλήσεις. Είναι ένα μάθημα που θα μας ενδυναμώσει για το μέλλον. Αποδοχή της ζωής σημαίνει να παραμένουμε ψύχραιμοι στις δυσκολίες και να αποδεχόμαστε τα πράγματα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε. 


265. Ερώτηση: Για ποιο λόγο η διαμάχη είναι σπατάλη ενέργειας; 

Χρειαζόμαστε ενέργεια, όχι μόνο γιατί θέλουμε μια καινούρια ολική επανάσταση στη ζωή μας, αλλά επίσης γιατί είναι απαραίτητο να ερευνούμε, να κοιτάζουμε, να πράττουμε. Όσο διαρκεί αυτή η ανόητη επιθετικότητα, ο ανόητος ανταγωνισμός, η διαμάχη μεταξύ συζύγων, φίλων, κοινοτήτων, φυλών, κρατών, ιδεολογιών - οποιαδήποτε διαμάχη, σε οποιοδήποτε επίπεδο, τότε υπάρχει σπατάλη ενέργειας. 

Η ενέργεια φτάνει στο ύψιστο σημείο της, όταν ο παρατηρητής γίνεται το παρατηρούμενο και δεν υπάρχει ανάμεσά τους καμία πιθανότητα, κανένα διάστημα, κενό, διαμάχη, εμπόδιο. Εκεί απλώνεται ένα πεδίο ενέργεια -χωρίς αιτία - άρα η ενέργεια βρίσκει αυτόματα τη συχνότητα δράσης που αντιστοιχεί στις εκάστοτε απαιτήσεις της ζωής, και αυτό συμβαίνει γιατί το Εγώ παύει να υπάρχει. 


266. Ερώτηση: Γιατί ο διαλογισμός είναι σε όλες τις πνευματικές διδασκαλίες ανά τον κόσμο, βασικό εργαλείο; 

Όταν μάθουν όλοι την αξία του διαλογισμού, θα έρθει το τέλος της ασχήμιας. Θα έρθει το τέλος της ψευδαίσθησης ότι η ευτυχία εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες: τι θέση, δηλαδή,  μας έχει δώσει η κοινωνία, πόσα λεφτά έχει ο τραπεζικός μας λογαριασμός, πόσα αυτοκίνητα και σπίτια διαθέτουμε και όλα αυτά που μας κρατούν όμηρους της ίδιας μας της ζωής. Θα μάθουμε να εκπαιδεύουμε το σώμα, το μυαλό, την καρδιά, με άξονα τους ανθρώπινους και συμπαντικούς νόμους της αγάπης, της συμπόνοιας, της κατανόησης, της αλληλοβοήθειας. Θα μάθουμε να γιατρεύουμε την τοξικότητα των αρνητικών συναισθημάτων. Θυμός, θλίψη, ζήλεια μπορούν μέσω διαλογισμού να μεταλλαχθούν σε υπομονή, χαρά, και συμμετοχή στην ευτυχία των άλλων. Όλοι οι άνθρωποι είναι εδώ για να ζήσουν ευτυχισμένοι, και αυτό είναι το πιο σημαντικό μάθημα του διαλογισμού: η ευτυχία που ψάχνουμε είναι μέσα μας, είναι η ίδια μας η φύση. Χωρίς ευτυχία δεν υπάρχει ζωή και η ζωή είναι μονόδρομος: είναι ευτυχία. Ας ψάξουμε μέσα μας να ξαναβρούμε την παιδική περιέργεια να εξερευνούμε τη ζωή, και να την αποδεχόμαστε όπως έρχεται: όλα είναι ένα μάθημα στην εξέλιξή μας. Αυτό είναι το συμπαντικό μας πρόγραμμα: να ενωθούμε με το πνεύμα της ύπαρξης, την αιώνια ζωή, το μεγάλο κενό.



Ο συμπαντικός αρχιθεός, καλεί σε σύσκεψη όλους τους θεούς. “Κοιτάξτε”, τους λέει, “θα δημιουργήσω τον άνθρωπο, αλλά θέλω να κρύψω το κλειδί για την ευτυχία του σε ένα μέρος όπου δεν θα το βρίσκει ποτέ. Ποιό μέρος νομίζετε είναι κατάλληλο;”. Ένας από τους θεούς δήλωσε: "στο βυθό της θάλασσας". Ένας άλλος λέει: "σε μια σπηλιά στα Ιμαλάια". Ένας ακόμη λέει: "μακριά, κάπου στο διάστημα". Εκείνο το βράδυ, ο συμπαντικός αρχιθεός, σκέφτηκε: "Ο άνθρωπος, θα έχει μάτια να δει, στόμα να μιλήσει, αυτιά να ακούσει. Θα έχει φιλοδοξίες, προοπτικές, μακροχρόνια σχέδια, θα θέλει να επισκεφτεί και να κατακτήσει. Κανένα μέρος από αυτά που μου πρότειναν, δεν είναι ασφαλές. Θα έρθει η στιγμή που ο άνθρωπος θα κατακτήσει τον ωκεανό, θα βρει τα Ιμαλάια, θα ταξιδέψει στο διάστημα. Είμαι σίγουρος πως μόνο σε ένα μέρος δεν θα αναζητήσει το κλειδί για την ευτυχία. Μέσα του." Έτσι αποφάσισε να το κρύψει μέσα στον ίδιο τον άνθρωπο. 



Ταρατατζούμ, πρρρρρρρρρρρρρρ, κρρρρρρρρ, πιπ πιπ πιπ. 
Κλαπ κλαπ κλαπ κλαπ κλαπ πρρρρρρρρρρρρρρρρρρ 
(μουσική και ήχος από χειροκροτήματα και πορδές) 


ΜΑΪΟΣ 2018
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Σχόλια