ChicOnAir - Episode 8 - Μεσάνυχτα στον Κήπο του Καλού και του Ξέκωλου


Πρέβεζα. Καλοκαίρι του 2004. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών ψευδαισθήσεων του ελληνικού λαού, ένα έγκλημα πάθους έμελε να βυθίσει στο σκοτάδι και τις υποψίες την μικρή πόλη της Ηπείρου. Και μετά το φάντασμα του Καρυωτάκη ένα δεύτερο φάντασμα θα περιδιάβαινε στα σκοτεινά σοκάκια της πόλης. Αυτό της αρσενικής πόρνης και αμφί-σεξουαλικού Δανιήλ Σάτυρου, γκόμενου εκτός των άλλων του μεγιστάνα της σαρδέλας Ευάγγελο Τσιπούρα.

Αλλά ας δούμε βήμα-βήμα όλους τους εμπλεκόμενους της πολύπλοκης υπόθεσης. Ο συγγραφέας Θοδωρής Σκιαδάς από την Αθήνα αποφάσισε να κάνει την Πρέβεζα δεύτερο σπίτι του και το διάστημα που ζει στη μικρή αυτή πόλη, έχει συναντήσει διάφορους εκκεντρικούς κάτοικους, κάποιοι από τους οποίους τελικά θα αναμειγνύονταν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο έγκλημα.

Ο συγγραφέας έγινε φίλος με τον Ιωάννη Τζάνη, ταλαντούχο απατεώνα και δικηγόρο (δύσκολος συνδυασμός...), τη Μαριάννα Βόγλη, σύντροφο του Ιωάννη, τον Θωμά Μπόγρη, που ξεκίνησε σαν ερευνητής μανιταριών και κατέληξε να τα τρώει ο ίδιος, τη Λίνα Παραπέη, κοπέλα του Θωμά (χωρίς ποτέ να το επιβεβαιώσουν), την Ντίνα Ορθοφωνία (Ορθοφωνία είναι το καλλιτεχνικό της), τραγουδίστρια που ξέρει έξι χιλιάδες τραγούδια, αλλά τραγουδάει τα πενήντα από αυτά - τα ίδια κάθε βράδυ σε σκυλάδικο στο Λούρο, και τη Στέλλα (άνευ επιθέτου), τραβεστί που συμμετέχει σε πρόγραμμα σε κωλόμπαρο της περιοχής. Και βέβαια, το βασικό πρόσωπο της ιστορίας, τον μεγιστάνα της σαρδέλας Ευάγγελο Τσιπούρα, πάμπλουτο, συλλέκτη αντικών και ομοφυλόφιλο, που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του Δανιήλ.

Ο Δανιήλ όταν δεν πηδιόταν με οποιονδήποτε άλλον στην πόλη ή όταν δεν έπαιρνε τη δόση του, απειλούσε τον Τσιπούρα και του έσπαγε όλες τις αντίκες που είχε στη βίλα του. Ένα βράδυ ο Δανιήλ απειλήθηκε από τον Τσιπούρα με όπλο, ο οποίος έριξε δυο τρεις άκυρες σφαίρες για εκφοβισμό και μετά στην τελευταία "από εξοστρακισμό" (κάτι μου θυμίζει αυτό...) σκότωσε τον Δανιήλ. Παρότι έκανε λόγο για αυτο-άμυνα, ο Τσιπούρας συλλαμβάνεται από τις τοπικές αρχές.

Ο εισαγγελέας Αριστοτέλης Μουφίδης κατηγορεί τον Τσιπούρα για πρώτου βαθμού δολοφονία. Στην πρώτη δίκη, ο Μουφίδης υποστήριξε ότι ο Τσιπούρας σκότωσε τον Σάτυρο και διαμόρφωσε τη σκηνή του εγκλήματος για να φαίνεται σαν αυτοάμυνα. Ο δικηγόρος Τζάνης, συνήγορος του Τσιπούρα, κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να τον αθωώσει, αλλά τελικά τον βρίσκουν ένοχο και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη. Η καταδίκη αναβάλλεται όταν ο Τζάνης βρήκε νέα αποδεικτικά στοιχεία για να αναιρεθεί η απόφαση του δικαστηρίου. Στη δεύτερη δίκη πάλι ο Τσιπούρας βρίσκεται ένοχος, αλλά για ακόμα μια φορά η καταδίκη αναβάλλεται. Στην τρίτη δίκη ο Τζάνης κάνει λόγο για παραποίηση αποδεικτικών στοιχείων από τις αρχές. Η δίκη αναβάλλεται για άλλη μια φορά.

Εν τω μεταξύ, ο Τσιπούρας εξομολογείται εμπιστευτικά στον Θοδωρή Σκιαδά ότι όντως έκανε κάποιες αλλαγές στη σκηνή του εγκλήματος αφού όμως σκότωσε τον Σάτυρο σε αυτοάμυνα. Επιπλέον, ο Τσιπούρας βρίσκει μια γύφτισσα για να κάνει μάγια στους δικαστές και τον εισαγγελέα, ώστε να καταφέρει να τον αθωώσουν στην τέταρτη δίκη. Η γύφτισσα με τη σειρά της απευθύνεται στον ραδιοφωνικό παραγωγό και dj Chico (γνωστοί πλέον ύστερα από τον ξυλοδαρμό του Chico από κάτι συγγενείς της) και του ζητάει μέσω της εκπομπής να κάνει "πλύση εγκεφάλου" στους συμμετέχοντες του δικαστηρίου, μιας και όλοι ακούνε φανατικά ChicOnAir κάθε Κυριακή μεσάνυχτα. Όντως ο Chico καταφέρνει να επηρεάσει το δικαστήριο με τις ψυχεδέλικες μελωδίες του, που από κάτω ακούγεται το μήνυμα "Ο Τσιπούρας είναι αθώος".

Τελικά, στην τέταρτη δίκη που κράτησε μόνο μισή ώρα, ο Τσιπούρας αθωώνεται πανυγηρικά. Δυστυχώς δεν προλαβαίνει να βγει από το δικαστήριο και ο Θάνος Σάτυρος (αδελφός του Δανιήλ, αλλά και εραστής του, ναι, είχε χοντρύνει το παιχνίδι) σηκώνει μπροστά στον κόσμο το πιστόλι, με το οποίο σκοτώθηκε ο εραστής και αδερφός του και καθαρίζει "εν ψυχρώ" τον Τσιπούρα.

Εν τω μεταξύ ο Θωμάς (κάτι έπρεπε να βρεθεί να κάνει και αυτός), στενός φίλος του Τσιπούρα αποδεικνύεται ότι είναι και γιος του από τον παιδικό έρωτα του Τσιπούρα (ναι, τη μάνα του Θωμά) και αναλαμβάνει το εργοστάσιο σαρδέλας. Αυτός όμως είναι λίγο μποέμ τύπος και αποφασίζει να κάνει τη Λίνα διευθύντρια. Έτσι για πρώτη φορά παραδέχεται τη σχέση τους και καταφέρνει να ξεπεράσει το φόβο έκθεσης που είχε με τους συμπολίτες του Πρεβεζάνους.

Η Ντίνα που αποκαλύπτει στο δικαστήριο ότι είναι δίδυμη αδερφή του Τσιπούρα (δεν κάνεις και καριέρα με τέτοιο επίθετο) γνωρίζει τη Στέλλα στη δίκη και την ερωτεύεται μιας και ανακαλύπτουν και οι δύο την προτίμησή τους στο γυναικείο φύλο. Η δε Ντίνα ενθουσιάζεται με την "αντρική" φύση της Στέλλας και η δε Στέλλα που καταφέρνει και βρίσκει μια γυναίκα, η οποία κατανοεί πλήρως τις δύο φύσεις της.

Ο Γιάννης Τζάνης αποφασίζει και αυτός να έρθει πιο κοντά στη δική του φύση, την απατεωνιά, και σταματάει να ασκεί τη δικηγορία. Γίνεται τοκογλύφος (λίγο ξεπερασμένη απατεωνιά, αλλά εν μέσω κρίσης πιάνει ακόμα). Επίσης, παντρεύεται τη Μαριάννα για να έχει ένα πιο "καθαρό" προφίλ στην κοινωνία της μικρής πόλης.

Ο Θοδωρής Σκιαδάς ύστερα από την αποτυχημένη καριέρα στο θέατρο αποφασίζει να γράψει όλη την παραπάνω εμπειρία του σαν ένα νεο-νουάρ διήγημα, το οποίο μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες, βραβεύεται και πλουτίζει.

Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς... καλύτερα. Βέβαια με τις τελευταίες εξελίξεις με "εν ψυχρώ" δολοφονίες για μια κάμερα και την ανεξέλεγκτη αστυνομική βία ούτε στα παραμύθια δεν θα μπορούμε να το πούμε αυτό.

Υστερόγραφο: Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική και έχει βασιστεί στην επεξεργασία του τίτλου, αλλά και της υπόθεσης της ταινίας του Clint Eastwood, “Μεσάνυχτα στον Κήπο του Καλού και του Κακού”.

ChicOnAir και αυτή την Κυριακή τα μεσάνυχτα στο πιο κινηματογραφικό και "άρρωστο" mixtape του μέχρι τώρα. Με μουσικές από Dr Michael White, Piero Piccioni, Burial, Gonjasufi, Petalouda και πολλούς πολλούς άλλους.

Στο συναρπαστικότερο ελληνικό web radio, POPLIE. Stay tuned and enjoyy!!!

Listen to the last episode of ChicOnAir @ POPLIE here.
Tracklist available here.

Σχόλια

  1. Χμ...!!! ενδιαφέρον.

    ήθελα να είναι λίγο πιο μεγάλο σε έκταση, να έχει περισσότερη καθυστέρηση στις αποκαλύψεις, για να σε κρατάει σε αγωνία.

    την μουσική κάλυψει δεν την άκουσα

    κράταμε ενήμερο για νέα ιστορία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Hello Antonis,

    Se poies apokalipseis anaferesai? Sto pios einai o dolofonos? I' kai alles? Poies apokalipseis sou prokalesan perissotero endiaferon?

    Oson afora tin ektasi... Xmm, oson afora tin istoria nai, den diafono, oson afora to gegonos oti prokeitai tautoxrona gia parousiasi ekpompis, poso pia?? Xexe...

    Episis, i idea ton istorion einai oti patao sto summary allon tainion kai dimiourgo diaforous panikous sto story pou einai kai i prosopiki pinelia. Vevaia, den exo kapoia sintagi se afta. Apla etsi sinevi se dio mixtapes.

    Oson afora tin mousiki kalipsi, e, akouse ti nte... Ti filos dj eisai??

    Filia!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αχ αυτά τα greeklish μου καταστρέφουν την ποιήση της ελληνικής γλώσσας & τα μάτια μου. θα πάρω το κείμενο σου κ θα το βάλω στο http://services.innoetics.com/Greeklish/ για να καταλάβω τι γράφεις

    την μουσική θα την ακούσω κ θα σου φίλε dj

    υγ > τωρα υπογράφω ως καρ!κατουρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Hello Αντώνης,

    Σε ποίες αποκαλύψεις αναφέρεσαι? Στο ποιος είναι ο δολοφόνος? Η' και άλλες? Ποίες αποκαλύψεις σου προκάλεσαν περισσότερο ενδιαφέρον?

    Όσον αφορά την έκταση... Xmm, όσον αφορά την ιστορία ναι, δεν διαφωνώ, όσον αφορά το γεγονός ότι πρόκειται ταυτόχρονα για παρουσίαση εκπομπής, ποσο πια?? Xexe...

    Επίσης, η ιδέα τον ιστοριών είναι ότι πατάω στο summary άλλον ταινιών και δημιουργό διαφορους πανικούς στο story που είναι και η προσωπική πινελιά. Βεβαια, δεν έχω κάποια συνταγή σε αυτά. Απλά έτσι συνέβη σε δυο "μιχταπες".

    Όσον αφορά την μουσική κάλυψη, e, άκουσε τι ντε... Τι φίλος dj είσαι??

    Φιλια!!
    αυτό είναι το κειμένο σου, από το παραπάνω link που σου έβαλα στην δημοσίευση σχολίου.

    λοιπόν καταρχάς μου θύμησε κάπως Αλμαδοβάρ - τον όποιο έχω γνωρίσει το 86 στην Βαρκελώνη πριν γίνει διάσημος κ μου αρέσε αυτό το πικρόχολο χιουμοράκι - δεν έιναι κάκό να "δανειζόμαστε" από καποιους που αγαπάμε.

    δεν θυμάμε γιατί σου έγραψα για τις αποκαλυψεις...!!! - ξεκούτιανα χα χα χα

    ίσως θα ήταν ωραίο να άκουγα με την φωνή σου την ώρα που έκανες την εκπομπή μαζί με την μουσική κάλυψη, θα έδινε έναν άλλο τόνο - δεν την άκουσα όμως κ έτσι πρέπει να βάλω την φαντάσια μου να δουλέψει.

    αλλά σήμερα στο μυαλό μου τίποτε δεν δουλεύει-βάσανα με τις δουλειες


    ίσως αυτό το αστυνομικό/κοινωνικό θρίλλερ θα μπορούσε να ήταν σε δύο κομμάτια/εκπομπές για να κρατήσει τους ακροατές σου σε αναμονή. αυτό εννούσα με την διάρκεια.
    μου αρεσε που υπήρχαν διαπλοκες με διαφώρων σεξουαλικές κατευθύνσεις.

    οπότε δεν έχω τι άλλο να σου πω.
    τα υπόλοιπα από κοντά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Hello hello!!

    Για τα greeklish συμφωνώ... Έλα ντε όμως που όταν έγραφα το σχόλιο είχε κολλήσει ο υπολογιστής και δεν μου άνοιγε την ελληνική γλώσσα. Για κάποιον δικό του ανθελληνικό λόγο φαντάζομαι. Αναθεματισμένα μηχανήματα!!! χαχαχα

    Για τα δυο μέρη δεν είναι κακή ιδέα, αλλά έλα που δεν μου έκατσε έτσι, όταν το έγραφα. Αλλά θα το πάρω το κολάι, θα προσπαθώ και εγώ με τον τρόπο μου να κρατάω την αγωνία ζωντανή.

    Για την εκπομπή που μου είπες, δεν καταλαβαίνω γιατί κολλάει. Το megashares συνήθως είναι εύκολο στo κατέβασμα. Σου δίνει έναν τετραψήφιο αριθμό σαν εισιτήριο και μετά κάνεις free download. Τώρα τι το έπιασε και αυτό... Δεν έχω ιδέα.

    Φιλιά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα
    θα πάρω τα 4 νούμερα κ θα σου πω

    φιλιά-φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου