ΦΑΟΥΣΤ_Επεισόδιο 8 - Ειδυλλιακό τοπίο_Soundtrac-es by Chico @ Random Access Radio




Ο Φάουστ βρίσκεται σε μια έρημη ειδυλλιακή παραλία, άνετα καθισμένος σε μια ξαπλώστρα, ακούει μουσική, ενώ παρατηρεί το υπέροχο γαλάζιο χρώμα της θάλασσας, τον ήλιο που σιγοκαίει, και τον ήχο των μικρών κυμάτων.


Με πόθους ο πόθος σου ξυπνά
Κοίταξε τη λάμψη πέρα εκεί!
Τ' αγκάλιασμά του διώξε σιγανά!
Σε κέλυφος ο ύπνος κατοικεί.
Η τόλμη σου μη σε φοβίζει...
Ο άξιος όλα τα μπορεί
Φτάνει τη γνώση ν' ακονίζει.


Μέσα από τη θάλασσα ξεπροβάλλει σαν οπτασία, η Μαργαρίτα. Τον πλησιάζει, παίρνει την πετσέτα της και σκουπίζει το γυμνό της σώμα, ενώ δεν σταματούν να κοιτάζονται στα μάτια, όπως κοιτάζονται και θαυμάζουν ο ένας τον άλλον οι εραστές. 

Μαργαρίτα Μέσα στο βλέμμα σου ξεχνώ κάθε πόνο. Οποιοδήποτε συναίσθημα ή σκέψη κατακλύζεται από την παρουσία σου. Δεν υπάρχει χρόνος, ο κόσμος μου ολόκληρος είσαι εσύ. Και θέλω να μείνω για πάντα σε αυτή την αίσθηση.

Φιλιούνται με πάθος. Χάνονται στην απόλαυση που δίνει το άγγιγμα του ενός σώματος με το άλλο.

Βερολίνο 2045. Στο επιστημονικό εργαστήρι. Ο Φάουστ βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση μετά την επαναφορά του από το παρελθόν. Δίπλα του στέκονται οι επιστήμονες, οι οποίοι και παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας του.

Επιστήμονας3: Η πρώτη επαφή με το μπρος-πίσω στο χρόνο ίσως του προκάλεσε παρενέργειες.

Επιστήμονας1: Πότε θα είναι έτοιμος για να μας παρουσιάσει τα ευρήματά του;

Επιστήμονας5: Είναι πιθανό να μην μπορεί να διακρίνει καθαρά την εμπειρία του από τη μετάβαση στο παρελθόν.

Επιστήμονας3: Να διακρίνει, δηλαδή, τι ήταν πραγματικότητα στο παρελθόν και τι στο παρόν... Αλλά και τις "εμπειρίες" που έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο στο μυαλό του.

Επιστήμονας2: Το γεγονός ότι από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκε μεταξύ δύο κόσμων, σίγουρα θα έχει προκαλέσει απανωτά ισχυρά σοκ στον ψυχισμό του.

Επιστήμονας5: Ειδικά αν η μετάβαση συνοδεύτηκε ταυτόχρονα από πολύ έντονες καταστάσεις ή συναισθήματα.

Επιστήμονας1: Ελπίζω μόνο να μην είναι ένα ακόμα αποτυχημένο πείραμα.

Επιστήμονας3: Είχε όλες τις προδιαγραφές να μην συμβεί κάτι τέτοιο.

Επιστήμονας1: Αλλά δεν είστε σίγουρος.

Επιστήμονας4: Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε μόλις ξυπνήσει.

Επιστήμονας1: Παρακαλώ να τον έχετε υπό συνεχή παρακολούθηση και να με κρατήσετε ενήμερη για οποιαδήποτε αλλαγή. Δεν έχουμε περιθώρια για μια ακόμη αποτυχία.

Ο Φάουστ καθώς χαϊδεύει και φιλάει το γυμνό κορμί της Μαργαρίτας, αυτή του ψιθυρίζει κάτι ερωτικό στο αυτί, αλλά η φωνή που ακούγεται είναι του Βάλεντιν. Τρομάζει. Σηκώνει το κεφάλι του, αλλά είναι όντως η Μαργαρίτα που του απευθύνεται με τη φωνή του Βάλεντιν. Ο Φάουστ σαστισμένος σηκώνεται από την ξαπλώστρα. Ακούει από πίσω του τη φωνή της Μαργαρίτας, όπου εμφανίζεται όμως ο γυμνός Βάλεντιν. Αυτός σηκώνει τη Μαργαρίτα και την οδηγεί προς την άκρη της ακτής, ενώ χάνονται στην έντονη ακτινοβολία του ήλιου.

 Ο Φάουστ προσπαθεί να τους σταματήσει και να σώσει τη Μαργαρίτα, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει μιας και τα πόδια του φαίνεται να είναι παγιδευμένα στην άμμο. Κάνει πολύ έντονη προσπάθεια να απεγκλωβιστεί, ενώ ταυτόχρονα περνάνε διάφορες εικόνες από το μυαλό του, με τα δυο αδέρφια να ερωτοτροπούν πάνω στην άμμο. Ο Βάλεντιν να χαϊδεύει το στήθος της, μετά πιο χαμηλά, να τρίβει το αιδοίο της. Η Μαργαρίτα να αφήνεται σε αυτό το άγγιγμα και να βγάζει χαμηλόφωνα ερωτικά βογγητά, που σταδιακά γίνονται όλο και πιο έντονα, καθώς ο Βάλεντιν έχει μπει μέσα της και της κάνει έρωτα με πολύ ένταση. Ο Φάουστ δυσφορεί περισσότερο από αυτές τις εικόνες και τον ήλιο που αρχίζει να καίει το δέρμα του.

Πόσο θόρυβο φέρνει το φως!
Τύμπανα ηχούν, σάλπιγγες αλαλάζουν,
Μάτια απορούν, αυτιά εκστασιάζουν,
Τ' ανήκουστου δε φτάνει ο αχός.
Η ακοή σας σπάει, αν σας βρουν οι ιαχές.

Στην παραλία, από το πουθενά, κάνουν την εμφάνισή τους οι επιστήμονες με καλοκαιρινή ενδυμασία. Έχουν ένα ζωγραφιστό χαμόγελο στο πρόσωπό τους. Κάθονται στις ξαπλώστρες τους και απολαμβάνουν τον ήλιο, που γίνεται όλο και πιο έντονος. Δεν φαίνονται να πτοούνται καθώς η θερμοκρασία γίνεται αφόρητη. Γυρνάνε ταυτόχρονα και τον κοιτάνε, ενώ το χαμόγελο δεν σβήνει από τα πρόσωπά τους. Από την θερμοκρασία, αρχίζουν τα πρόσωπα και τα σώματά τους να καίγονται, να προκαλούνται οι πρώτες πληγές και να λιώνουν. Συνεχίζοντας να χαμογελάνε, έχουν αρχίσει να φαίνονται τα κόκκαλά τους, πριν γίνουν και αυτά ακόμα στάχτη. Ο Φάουστ αποτροπιασμένος, θέλει να δραπετεύσει από το μέρος που έχει εγκλωβιστεί. Αρχίζει να σκάβει μέσα στην άμμο. Καθώς δημιουργεί έναν λάκκο, συνειδητοποιεί ότι δεν υπάρχει τίποτα από κάτω. Ένα απόλυτο κενό. Πάει να το αγγίξει, και πέφτει. Το τοπίο χάνεται από μπροστά του.

Ξυπνάει.


Σημειώσεις

  1. Στο όγδοο επεισόδιο χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από το κεφάλαιο του δεύτερου μέρους "Ειδυλλιακό Τοπίο"  από το ίδιο το κείμενο του Γκαίτε σε μετάφραση του Πέτρου Μάρκαρη (σε πλάγια γραμματοσειρά).
  2. Για την ολοκλήρωση του "πόστερ" της συγκεκριμένης σειράς εκπομπών, σημαντική ήταν η βοήθεια του S/Tools.
  3. Οι μουσικές επιλογές του όγδοου επεισοδίου είναι του Γιώργου Οικονόμου, που επέλεξε τραγούδια από τη δισκογραφία της Madonna, και τα οποία ταιριάζουν στην κάθε σκηνή που συνοδεύουν.

Προηγούμενα Επεισόδια:

Σχόλια