Soundtrac-es by Chico @ Random Access Radio - FAUST, Επεισόδιο 2, Καταφύγιο






Ο Δρ. Φάουστ επιστρέφει, μετά την αγωνιώδη του εμπειρία στο εγκαταλειμένο θέατρο, στο καταφύγιο. Κάποιοι νοσοκόμοι του κάνουν απολύμανση, όπως είναι η καθιερωμένη ρουτίνα για όποιον ανεβαίνει στον Παλιό Κόσμο. Φορά την αριθμημένη φόρμα του, όπως και οι υπόλοιποι συμπολίτες του, που ζούνε στο καταφύγιο.

Το καταφύγιο είναι παλιοί σταθμοί του μετρό του Βερολίνου, που μεταφέρθηκαν βεβιασμένα τότε οι κάτοικοι, όταν άρχισε να ξεσπάει ο ιός. Στον Φάουστ έρχεται η εικόνα, που είναι ακόμα παιδί, όταν στρατιώτες εισβάλλανε σπίτι του, του φορέσανε ασφυξιογόνα μάσκα και κάψανε όλο το σπίτι και τους γονείς του μέσα, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τον ιό.

Περπατάει στους διαδρόμους του καταφυγίου μπροστά από συγκεκριμένα δωμάτια και αίθουσες. Στο καταφύγιο έχουν παραμείνει χιλιάδες άνθρωποι διαφόρων ηλικιών. Παρότι ο αριθμός είναι συγκεκριμένος, μιας και η επέκτασή του γίνεται με αργά βήματα. Όταν γεννιούνται υγιή μωρά, θανατώνεται αντίστοιχος αριθμός ηλικιωμένων, που τους ανεβάζουν χωρίς προστατευτική στολή στον Παλιό Κόσμο. Αντίστοιχη αντιμετώπιση έχουν άνθρωποι, που δεν μπορούν να αντέξουν τις συνθήκες διαβίωσης.

Λόγω του περιορισμού του αριθμού των κατοίκων, ακόμα και οι εγκυμοσύνες είναι πλήρως ελεγχόμενες και τα ζευγάρια έχουν συγκεκριμένους θάλαμους για να προχωρήσουν στην "αναπαραγωγική διαδικασία" και τη σύλληψη εμβρύου.

Δεν ξέρω να μιλάω για γη και για πλανήτες
Των ανθρώπων βλέπω μονάχα τις ήττες.
Του Θεού τ'ομοίωμα δεν άλλαξε καριέρα
Ίσως περισσότερη να γνώριζε ευτυχία
Αν δεν είχε τη λογική για να ζει πιο πέρα 
από την κτηνωδία.
Σαν ακρίδα μοιάζει
Που συνεχώς πετάει και χοροπηδά
Μα όσο στη χλόη κι αν πλαγιάζει
Η μύτη της στον οχετό βουλιάζει.

Τον πλησιάζουν δυο φύλακες. Τον χρειάζονται άμεσα στα κεντρικά γραφεία. Ο Δρ. Φάουστ  ανησυχεί γιατί δεν τον έχουν ξανακαλέσει προσωπικά. Συνήθως τα αποτελέσματα των ερευνών του τα παραλαμβάνουν είτε φύλακες είτε νοσοκόμοι. Αυτός ποτέ δεν είχε προσωπική επαφή με την υπεύθυνη ομάδα του καταφυγίου. Τον συνοδεύουν σε μια μεγάλη αίθουσα με τηλεοράσεις, που παρακολουθούν σχεδόν ότι γίνεται στο Καταφύγιο, αλλά  προσέχει και τηλεοπτικά προγράμματα που πιθανόν να έχουν κρατηθεί πριν ξεκινήσει η εξάπλωση του ιού. Επίσης, υπάρχουν διάφορα επιστημονικά όργανα μέτρησης, αλλά και μηχανήματα που δεν μπορεί ακριβώς να κατανοήσει.

Μπροστά του σαν να κάθονται σε έδρανο δικαστηρίου, μια ομάδα επιστημόνων.

Επιστήμονας1: Καλωσήρθατε δρ. Φάουστ. Παρακαλώ καθίστε.

Οι φύλακες τον καθίζουν σε μια καρέκλα, και του φοράνε κάποιους αισθητήρες. Στα δάχτυλα, αλλά και σε όλο το σώμα. Επίσης, μπροστά στην καρέκλα, υπάρχει ένα μηχάνημα που ρίχνει ένα μικρό φως στα μάτια του, σαν να περνάει από οφθαλμολογική εξέταση.

Επιστήμονας2: Καθίστε αναπαυτικά. Μην ανησυχείτε. Οι συγκεκριμένοι αισθητήρες τοποθετήθηκαν για τυπικό έλεγχο.

Επιστήμονας3: Θα θέλαμε να εκφράσουμε το πόσο εκτιμάμε τη δουλειά σας και τα αποτελέσματα των ερευνών σας.

Επιστήμονας4: Τι θα λέγατε η δουλειά σας να επεκταθεί σε ένα νέο ερευνητικό επίπεδο;

Επιστήμονας5: Δρ Φάουστ πως θα σας φαίνονταν η ιδέα να ταξιδέψετε στο χρόνο;

Στο δεύτερο επεισόδιο χρησιμοποιήθηκε απόσπασμα από τον "Πρόλογο στον ουρανό" από το κείμενο του Γκαίτε σε μετάφραση του Πέτρου Μάρκαρη (σε πλάγια γραμματοσειρά).

PS1: Για την ολοκλήρωση του "πόστερ" της συγκεκριμένης σειράς εκπομπών, σημαντική ήταν η βοήθεια του S/Tools.
PS2: Η συμβολή του φίλου Γιώργου Οικονόμου στη μουσική κατεύθυνση του επεισοδίου είναι εξίσου σημαντική.


Προηγούμενα Επεισόδια:


Σχόλια