Όποιος αμαρτωλός δεν πάει στην κόλαση, θα έρθει η κόλαση σε αυτόν…


Με αυτή τη σκέψη (Όποιος αμαρτωλός δεν πάει στην κόλαση, θα έρθει η κόλαση σε αυτόν...) πήρα την πρωτοβουλία να προσκαλέσω στην Πρέβεζα την αγαπημένη μου παράσταση για δυο συνεχόμενα χρόνια. Στο Κάστρο του Παντοκράτορα, που εκτός από μνήμες των ιστοριών των παππούδων μου, έμπαινε σφήνα σε προσωπικές εικόνες ή ιδέες για θεατρικές παραστάσεις.

Συνήθως τα εισαγωγικά σημειώματα γράφονται στην αρχή. Αλλά εγώ το αφήνω για το τέλος. Είναι δηλαδή ένα «επιλογικό» σημείωμα; Δεν φημίζομαι για το χιούμορ μου… Άλλωστε ένα εισαγωγικό σημείωμα γράφεται από τους δημιουργούς, που στην προκειμένη παράσταση είναι η ομάδα Ab Ovo και ο ιδρυτής της ο Γιάννης Σαρακατσάνης. Η εταιρεία Play-full έκανε την πρόταση και ανέλαβε την ευθύνη της προετοιμασίας, ώστε η παράσταση, που θα παρακολουθήσετε ή έχετε ήδη παρακολουθήσει (εξαρτάται πότε θα διαβάσετε την τελευταία αυτή σελίδα) να πληροί τις προϋποθέσεις για εμπορική και ποιοτική επιτυχία. Όσον αφορά την παράσταση την ήξερα, είχε δοκιμαστεί με αναμφισβήτητη επιτυχία δυο ολόκληρα χρόνια στην Αθήνα και μάλιστα σε δυο διαφορετικούς χώρους, στο Θύρα Τέχνης στο Ψυρρή και στο Studio Αργώ στο Μεταξουργείο. Το προσωπικό μας στοίχημα είναι και οι θεατές στο Κάστρο του Παντοκράτορα να απολαύσουν εξίσου την παράσταση.



Η θεατρική εταιρεία Play-full ιδρύθηκε για τις ανάγκες ενός μπισκότου. Ή για να είμαι πιο ακριβής για μια παράσταση με θέμα της ένα μπισκότο. Fortune Cookie. Το τυχερό αυτό μπισκότο πήρε μέρος στο Φεστιβάλ «Θεατρική Δράση Ι» του Θεάτρου της Άνοιξης στο Μεταξουργείο. Ένας από τους στόχους της εταιρείας εκτός του να προωθήσει τα έργα, που δημιουργεί η ίδια σαν καλλιτεχνική ομάδα, είναι να στηρίξει ομάδες με ανάλογους στόχους και αποτελέσματα. Που το έργο ή η παράσταση γίνονται αντιληπτά σαν ένα παιχνίδι – play (αγγλικός όρος για το θεατρικό έργο). Η θεατρική ομάδα-εταιρεία Ab Ovo είναι η πιο φρέσκια και ουσιαστικά εναλλακτική ομάδα, που έχω γνωρίσει. Με μια μόνο παράσταση, αυτή, που θα δείτε ή είδατε, κατάφερε να γοητεύσει το κοινό και να αποκτήσει το προσωπικό της fun club.

Η παράσταση στο Κάστρο του Παντοκράτορα δεν εντάσσεται στα πλαίσια μιας περιοδείας με κύριο σκοπό να πλασαριστούν κάποιοι τηλεοπτικοί «αστέρες». Ξεκινάμε με την προοπτική της προσαρμογής. Το καμπαρέ «εκεί εκεί στην Κόλαση» να λειτουργήσει-ενταχθεί στο χώρο, να γίνει ένα με αυτόν. Γιατί αν επιτύχει αυτή η σχέση παράστασης-χώρου και με την απαραίτητη συνενοχή του κοινού, μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια ολοκληρωμένη επιτυχία.

Δεν είμαι τόσο αισιόδοξο άτομο να πιστέψω πως αυτή η πρωτοβουλία θα σημάνει απαραίτητα την αρχή για κάτι νέο στην πόλη μας, αλλά δεν είμαι και τόσο απαισιόδοξος για να μην το ευχηθώ.

Με διαβολική εκτίμηση,
...

Σχόλια

  1. Το συγκεκριμένο κείμενο συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα που εκδόθηκε στα πλαίσια της παραγωγής της παράστασης "Εκεί, εκεί στην Κόλαση" των Ab Ovo.

    Υπήρξε η δεύτερη παραγωγή της Play-full τον Αύγουστο του 2006 στο Κάστρο του Παντοκράτορα της Πρέβεζας. Η επιτυχία της παράστασης ήταν μεγάλη, αφού σε δύο ημέρες την παρακολούθησαν περίπου τριακόσια πενήντα άτομα. Ήταν μια ανεξάρτητη παραγωγή που δεν στηριζόταν σε κάποιο τηλεοπτικό όνομα ούτε είχε τη λογική της κατεστημένης περιοδείας (παίζουμε, μαζεύουμε, φεύγουμε, επόμενη πόλη).

    Αυτό που χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και φαντάζομαι εκτίμησε ο κόσμος ήταν η ειλικρίνια, η φρεσκάδα και το ταλέντο της ομάδας, αλλά και το μεράκι με το οποίο στήθηκε και οργανώθηκε η παραγωγή.

    Μετά από αυτή την παράσταση, υπήρξαν κάποιες αντίστοιχες πρωτοβουλίες στην Πρέβεζα χωρίς την ανάλογη υποδοχή. Βασική προϋπόθεση βέβαια για την περάτωση αλλά και την επιτυχία παρόμοιων ενεργειών είναι η υποστήριξη (οικονομική και οργανωτική) των τοπικών φορέων και όχι απλά η θετική διάθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου