Η περιπέτεια της σιωπής


Μέσα από τη yoga αλλά και το διαλογισμό μπορεί κανείς να βιώσει μια καθαρότητα και ευεξία που θα του προκαλέσουν πολλά ευχάριστα σοκ.

Το βιβλίο που επισυνάπτω είναι από τον σπουδαίο Ινδό δάσκαλο και φιλόσοφο Osho. Ονομάζεται "The Orange Book - Η περιπέτεια της Σιωπής - Τεχνικές διαλογισμού του Osho" και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΡΕΜΠΕΛ. Διαβάζοντάς το ένιωσα να ανοίγεται καθαρά μπροστά μου ο κόσμος του διαλογισμού και οι προσωπικές μου εμπειρίες άρχισαν να συνδέονται.

Αν και δεν μου αρέσει να παρουσιάζουν αποσπάσματα από βιβλία για να με "ψήσουν" να το αγοράσω, θα παραθέσω κάποια από τα οποία πραγματικά ένιωσα ότι ο κύριος Osho είναι ένας πολύ ιδιαίτερος και ευφυής άνθρωπος.

Απόσπασμα1
Μ'εκείνο το σταμάτημα του νου, σταματάει ολόκληρος ο κόσμος. Γιατί ο νους είναι ο κόσμος. Και με το σταμάτημα εκείνο, γνωρίζεις τελικά για πρώτη φορά ποια είναι η αναπνοή που είναι μέσα στην αναπνοή - η ζωή μέσα στη ζωή. Αυτή η εμπειρία είναι απελευθερωτική. Αυτή η εμπειρία σε κάνει να αποκτήσεις επίγνωση του Θεού. Και ο Θεός δεν είναι πρόσωπο, είναι η εμπειρία της ίδιας της ζωής.

Απόσπασμα2
Ενατένιση σημαίνει ότι όχι μόνο τα μάτια, αλλά και ολόκληρος ο νους σου εστιάζεται μέσα από τα μάτια.

Απόσπασμα3
Υπάρχουν δύο τρόποι ανακάλυψης: Ο ένας είναι ο διαλογισμός - αναζητάς το βάθος χωρίς τον άλλον άνθρωπο. Ο άλλος τρόπος είναι η αγάπη - αναζητάς το βάθος μαζί με τον άλλο άνθρωπο.

Σχόλια

  1. Όσσο, (Μπαγκουάν Σρι Ραζνίς)
    (1931 - 1990)

    Ο Μπαγκουάν Σρι Ραζνίς (το 1988 πήρε το όνομα Όσσο) από την πρώιμη παιδική ηλικία ήταν πνεύμα επαναστατικό και ανεξάρτητο, επιμένοντας στο να έχει προσωπική εμπειρία της αλήθειας, παρά να αποκτήσει «γνώση» και «πιστεύω» που δίνουν οι άλλοι άνθρωποι.
    Η αμφισβήτηση των πάντων και η προσωπική του εμπειρία των βοήθησαν να γίνει ένας μεγάλος σύγχρονος μύστης, του οποίου η ζωή έχει επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε ηλικίας, από κάθε κοινωνική και επαγγελματική ομάδα.
    Σχετικά με το έργο του, ο ίδιος ο Όσσο έχει πει ότι βοηθάει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη γέννηση ενός καινούργιου είδους ανθρώπου. Αυτός ο καινούργιος άνθρωπος, που τον έχει χαρακτηρίσει ως ο «Ζορμπάς ο Βούδας», είναι ικανός να χαίρεται και τις γήινες απολαύσεις του Έλληνα Ζορμπά και τη σιωπηλή γαλήνη ενός Γκωτάμα Βούδα.
    Ο Όσσο είναι ο σύγχρονος Σωκράτης, και αυτός δεν έγραψε βιβλία, ενώ μετά το θάνατό του οι μαθητές του και οι σανυάσιν του είχαν εκδώσει περισσότερο από 600 βιβλία μεταφρασμένα σε παραπάνω από σαράντα γλώσσες και βασισμένα στις μαγνητοφωνημένες συζητήσεις και διαλέξεις που είχε με τους αναζητητές σε διάφορα μέρη του κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου